Parta Analog a Televise bude! Svérázný pohled na začátky vysílání

Televise bude! Věřili ti, kteří v roce 1953 stáli u zkušebního televizního vysílání v Československu. Přesně 61 let ode dne, kdy v pražské Měšťanské besedě odvysílali první televizní minuty, připomene ČT2 počátky vysílání. Nejprve ve 20:00 novým dokudramatem, na něž o hodinu později naváže Parta Analog, dokureality o návratu televizních matadorů na obrazovku.

V roce 1953 bylo pár desítek přijímačů v Praze, o dekádu později miliony diváků v celém Československu. Jak se prvních deset let budovala televize? Měla být hlásnou troubou strany? Hračkou technických průkopníků? Zábavou pro masy?

Hraný dokument Televise bude! je elektro-minimalistickou operetkou s hudbou kapel Midi Lidi a WWW. O počátcích vysílání vypráví prostřednictvím tří postav. Herec František Filipovský netuší, že jeho nezávazná improvizace na Lakomce vstoupí do dějin (v dokudramatu jej hraje Martin Matejka, jehož obličej ale kamery nezabírají, s hlasem imitátora Petra Jablonského). Ministr informací Václav Kopecký (Pavel Nečas) přesvědčuje soudruhy, že televizní vysílání je zlaté vejce komunistické propagandy. A mladý, nadšený a bezejmenný televizní technik (Braňo Holiček) zastupuje technické pracovníky, kteří za „přenosem obrazu a zvuku na dálku“ stáli.

„Ty tři postavy reprezentují, čím televize byla a je dodnes – obsah, techniku a ideologii,“ podotýká režisér Jan Bušta. Snímek podle scénáře Radima Procházky natočil na falešný jeden záběr. Předstírá tak přímý přenos, v němž televize zpočátku vysílala.

Hlasatelka Kamila Moučková, scenáristka Anna Jurásková nebo kameraman Jiří Lebeda pracovali v televizi už v době, kdy byla důstojným konkurentem rozhlasu. Režisér Martin Dušek přišel s nápadem televizní matadory požádat, aby po letech spolu opět připravili komponovaný program, jak se připravoval za jejich éry. Zároveň o jeho přípravách natáčel s Partou Analog dokument.

Ptal se v něm mimo jiné, jak jejich práci ovlivňovalo úzké propojení média a politiky:

UKÁZKA: Parta Analog - práce a režim (zdroj: ČT24)

Komponovaný program vznikal pomocí techniky z dob začátků Československé televize. Kamila Moučková zpovídala moderátora Václava Moravce a také dnes už bývalého premiéra Pera Nečase. Štáb na Úřad vlády dorazil ve Škodě 1203 a zaseknutou kameru bylo třeba uprostřed rozhovoru natahovat ručně na kliku:

UKÁZKA: Parta Analog - rozhovory Kamily Moučkové (zdroj: ČT24)

Parta Analog tak připomněla už překonaný způsob televizní práce, ale vypovídá také o stáří, vztahu k profesi a vzájemných vztazích:

UKÁZKA: Parta Analog - dohady o programu (zdroj: ČT24)