Amazing Spider-Man 2 táhne vítězně restartovanou sérií

Bude mít mocné nepřátele. A ti po něm půjdou a budou proklatě nelítostní! Proto slíbil tátovi Gwen, že ji z toho vynechá, jenomže to nějak nevyšlo. Jak by také mohlo, když ho tohle milé a chytré děvče má rádo jako Spider-Mana a miluje jako Petera Parkera. Z téhle sítě se jen tak nevymotá a hajzlové z OsCorpu mu už slizce dýchají na záda. Jenomže zatím všichni, kdo v New Yorku lovili pavouka, na to šeredně dojeli…

Zdá se, že Raimiho pavoučí triptych, jehož třetí díl navzdory megarozpočtu (téměř dvě stě šedesát milionů dolarů!) tenhle projekt v roce 2007 poněkud zvadle ukončil, se už pomalu odsouvá do pavučinami vystlaného filmového fundusu. A všichni, kdo se zhruba před dvěma roky udiveně ptali, proč do toho Marvel už po pěti letech znovu jde, dostávají pádnou odpověď. Na filmové transkripce klasických komiksovek se totiž pořád chodí, elegantní letec mezi newyorskými mrakodrapy Spidey na ostrý „reset“ má, nehledě k tomu, že (staro)noví vidláci vylezli ze svých děr a někdo jim musí nekompromisně zatnout tipec, aby si nemysleli, že z Manhattanu nebo Times Square udělá nějaký zamindrákovaný buran, nabitý jako elektrárna, kůlničku na dříví.

Filmový i komiksový svět prostě uhánějí dál, hladově polykají další stamiliony dolarů a na nabušené popcornovky se superhrdiny od Marvelu se stojí fronty. Jen rodáka z Michiganu Sama Raimiho na režijním křesle vystřídal učenlivý, o patnáct let mladší a vlastně i docela odvážný klipař z Indiany Marc Webb a místo Tobeye Maguirea se do červenomodrých elasťáků pavoučího muže nasoukal vytáhlý sympaťák Andrew Garfield, na kterého jsme si sice museli chvíli zvykat, ale řekl bych, že ve dvojce má nás i svoji Gwen již bezpečně na háku.

Po slušném akčním foršpanu, kde se konečně dozvíme, jak to bylo doopravdy s Peterovým otcem dr. Parkerem, je zřejmé, že si tentokrát zřejmě užijeme více akční muziky. Po ušlechtile zdůvodněném a bolestně rozpolceném rozchodu Petera a Gwen je jasné, že poměrně opulentní stopáž (142 min.) natáhlo i hafo sentimentálně zaláskovaných kydů dokládajících, že ve věrné lásce předčí zamilovaný pavouk i labutě.

A konečně poté, co uťáplý Max Dillon spadne v laborce mezi elektrické úhoře (či co?) a stane se z něj Electro a Peterův starý kámoš Harry převezme tátovo impérium i nemoc, která je prokletím Osbornů, je jasné, že záporáci se tentokrát budou líhnout v tajných laboratořích OsCorpu. Velcí šéfové v pozadí předstírají, že mají všechno pod kontrolou, investoři jsou znepokojeni a Peter si to bude muset rozdat s obludnou energií, na kterou na první pohled rozhodně nemá. Na jednoho, byť namakaného a na tvrdou akci zvyklého pavouka to fakt není málo!

A rozhodně to není málo ani na v zásadě se pořád ještě v celovečerní branži rozjíždějícího režiséra Marca Webba, který se evidentně poučil z některých kritických ohlasů na jedničku a ve dvojce se s tím už moc nemazal, přitlačil na pilu, z dvou největších hajzlů udělal dva nejlepší kámoše a pod akčním heslem „Jdeme chytit Pavouka!“ vstupní epizodu rozhodně překonal. A to je dobře, protože je tu zaděláno na nástup elitního týmu záporáků Sinister Six (v pravděpodobném složení Dr. Octopus, Electro, Kraven Hunter, Mysterio, Sandman a Vulture), kteří se dali dohromady hlavně proto, aby Spider-Mana, který jim všem dal už někdy pořádně po tlamě, tentokrát společně vymlaskli. Tahle přesilovka sice není moc sportovní, ale účel světí prostředky.

Ostatně je zřejmé, že je-li Spider-Man hodnocen jako (jeden) z nesympatičtějších superhrdinů, mohou za to také (a to nikoli nepodstatně) záporáci, s nimiž si to průběžně rozdával. Tentokrát ovšem stojí Andrew Garfield, jenž zvládá bez problémů obě základní odlišné polohy své role (zaláskovaný Peter /rozdováděný Spider-Man), proti padouchům, kteří do toho tak nějak „nevinně“ spadli, když byli původně spíše za kámoše. Electra alias nenápadného Maxe Dillona usmažili do podoby jiskřivého démona električtí úhoři v laborce a Harry tak dlouho marně škemral o ozdravnou transfúzi Spider-Manovi krve, až zmutoval do podoby ďábelského Greena Goblina.

The Amazing Spider-Man 2
Zdroj: ČT24/Falcon

Jamie Foxx a Dane DeHaan se se svými padoušskými držkami vypořádali vcelku slušně a doplnili tak výživně spidermanovskou galerku. Jejich počáteční nevyhraněnost jim sice poněkud ubírá na hrozivé síle, ale zase je činí autentičtějšími a vícevrstevnějšími. Jenom prostoru jim jinak slušně postavený scénář mohl dopřát přece jen více, třeba na úkor plačtivých romantických seancí Petera a Gwen, které jsou spíše sladkobolně uplkané nežli skutečně prožívané. Emma Stoneová pojala svůj part poměrně emancipovaně a dala své Gwen i hodně nezávislý drive, který jí sluší, a Petera v jeho civilní poloze sem tam tlačí i do pozadí.

Když k tomu všemu přičtete dobré tempo, vymakané akce podšprajcované slušnými triky (aby také ne za tyhle peníze), tři záporáky na jednoho Spider-Mana, elegantní balet na pavoučích vláknech, obstojně fungující 3D a podpůrný soundtrack Hanse Zimmera, jenž vystřídal Jamese Hornera, můžete se klidně podepsat pod to, že mírné rozpaky z jedničky (která navzdory tomu stejně vydělala 750 mega) tahle dvojka rozptýlila.

A pod silným marketingovým tlakem režírující Marc Webb to ustál, dal a vtiskl Spidermanovi nový styl, jenž je založen na tom, že se bavíte i tím, že se svými kousky evidentně baví i Spidey. Že si to užívá a vy se s ním těch 142 minut nenudíte. Na tomhle se dají stavět další pokračování, ostatně na trojku a čtyřku je už údajně zaděláno. New York je totiž semeniště záporáků, kterým je třeba přiškrtit kyslík, aby se tu moc neroztahovali, a také je nutné sem tam vyčistit nějakou tu zločinem ucpanou stoku a pěkně je do ní namočit. Tak co nám asi Spidey předvede příště?

THE AMAZING SPIDER-MAN 2. USA 2014, 142 min., český dabing/české titulky, 2D/3D/IMAX 3D. Režie: Marc Webb. Scénář: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jeff Pinker. Kamera: Daniel Mindel. Hudba: Hans Zimmer, Pharrell Williams. Hrají: Andrew Garfield/Matouš Ruml (Peter Parker/Spider-Man), Emma Stoneová/Kateřina Peřinová (Gwen Stacyová), Jamie Foxx/Lukáš Hlavica (Max Dillon/Electro), Dane DeHaan/Petr Neskusil (Harry Osborn/Green Goblin), Sally Fieldová/Martina Hudečková (teta May). V kinech od 24. dubna 2014.