Mise pro vysokoškoláky: Najděte v Praze nové kulturní památky

Praha – Studenti architektury a dějin umění v těchto dnech mapují okrajové čtvrti Prahy a architektonickou hodnotu zdejších staveb, zejména domů a vil. Ve spolupráci s Národním památkovým úřadem tak vytvoří unikátní dokumentaci budov na pražské periferii, která poslouží k jejich případné památkové ochraně i jako vodítko pro budoucí stavební vývoj širšího centra Prahy.

Projekt, který má zhodnotit památkový potenciál metropole, zacílí na čtvrti tzv. velké Prahy, čili oblasti Smíchova, Nuslí, Podolí, Dejvic, Břevnova nebo Vršovic. Na vytváření mapy pražských domů spolupracují studenti architektury ČVUT, kteří domy vytipují a zakreslí do mapy, s posluchači kunsthistorie a křesťanského umění na Karlově univerzitě a studenty VŠUP. Ti stavby následně dokumentují a vytvářejí jejich evidenční karty. Důraz se přitom klade i na detaily, jako jsou původní dveře či okenní rámy.

Pět objektů zamíří na seznam kulturních památek

Studentská mise odstartovala loni na podzim. Zatím vysokoškoláci popsali víc než sedm set objektů a dům od domu prošli ulicemi pražských čtvrtí Dejvice, Košíře a Hlubočepy. Podařilo se jim objevit domy ve stylu meziválečného funkcionalismu či poválečného socialistického realismu, které až dosud nikdo nepovažoval za cenné zkrátka proto, že se oblastí nezabýval. Do téže lokality následně vyrazili i posluchači klasické archeologie; ti vypracují mapu ohrožených archeologických lokalit, protože se v Hlubočepích nachází mnoho zaniklých průmyslových objektů, jako jsou lomy, cihelny nebo továrny.

Ze stovek nově popsaných objektů vybere Národní památkový ústav jedno procento; pět budov potom bude mít šanci stát se kulturní památkou – například některé vily na pražské Hanspaulce, které dokumentovali studenti dějin křesťanského umění pod dohledem svého přednášejícího Vladimíra Czumala. „Je zajímavé, že jsme objevili i řadu domů, o kterých se kvůli jejich výjimečnosti přednáší, prohlášeny za kulturní památku však nejsou,“ podotkl Czumalo v rozhovoru pro zpravodajský web Karlovy univerzity iForum.

Přínos? Vodítko pro příští generaci

Případnou památkovou ochranou ale význam studentského projektu zdaleka nekončí, detailní architektonické mapy naleznou uplatnění i v budoucnu. „Je to podklad pro budoucí projektanty, pro městskou správu, pro všechny, kteří budou v budoucnu o tomto území rozhodovat,“ vysvětluje koordinátorka studentské mise Kateřina Samojská.

A obdobně hovoří i jeden ze studentů Filozofické fakulty UK Stanislav Kolařík: „To, že je z domu vidět například Týnský chrám nebo celý Smíchov, znamená, že dům je vidět i odtamtud, takže se podílí na tom panoramatu města a podílí se na tom, jak Prahu vnímáme.“

Studentská mise hledá zapomenuté památky (zdroj: ČT24)