Co je za Trnkovým keřem? 400 metrů čtverečních jeho Zahrady

Plzeň/Třeboň - Pět kluků, sloni, zlomyslný kocour, velryba, trpaslík a psi, kteří pijí psí víno, prožívají od roku 1962 dobrodružství v Zahradě Jiřího Trnky. Tajemný svět, v němž se dějou zázraky, přetváří výtvarníkův syn a vnuk z knižní podoby do skutečné v Západočeské galerii. „Předzahrádku“ zpřístupní na pár dní na festivalu Anifilm v Třeboni.

Instalace má být trochu výstavou, trochu divadelním představením a trochu animovaným filmem. I když jiným než loutková adaptace od Břetislava Pojara z roku 1974. Animace rozpohybují původní kresby z Trnkova díla. „Našim cílem je, aby se každý návštěvník výstavy ocitl skutečně uvnitř knihy a prožil si její příběh na vlastní kůži,“ uvedl Trnkův vnuk, také výtvarník a animátor, Matyáš Trnka.

Zahradu o rozloze 400 metrů čtverečních vytváří se svým otcem. Chtějí, aby se v ní návštěvníci stali na chvíli jedním z hrdinů příběhu - malým klukem, který objeví rezavou branku vedoucí k dobrodružství. „Například jsme vymysleli čidla, která reagují na konkrétní činnost,“ přiblížil technickou stránku projektu Matyáš Trnka.

V „originálním kybernetoskopu“, tedy audiovizuálním stroji „na zábavu a půvabné nesmysly“, si především malí návštěvníci budou moci dopřát tříkolkovou honičku s kocourem, zadrnkat si na štěkafón, trpaskopem prozkoumat hlavu trpaslíka anebo si vyslechnout od „moudré“ velryby zničující vědeckou přednášku. 

Projekt se původně chystal ke stoletému výročí narození Jiřího Trnky, přípravy se ale kvůli náročnosti protáhly. V Plzni, rodném městě slavného animátora, bude Zahrada 2 zpřístupněna od konce února do konce května příštího roku. První ukázky si zájemci mohou prohlédnout ale už letos na festivalu Anifilm, který v Třeboni začíná 6. května.

Jiří Trnka / Zahrada
Zdroj: ČT24/Trnkova Zahrada 2