Festival Kutná Hora: Česká hudba s kapkou Ježíšovy krve

Kutná Hora - Do kalendáře Roku české hudby se zapisuje i Mezinárodní hudební festival Kutná Hora. V programu sedmého ročníku se bude věnovat převážně českým skladatelům vážné hudby. Návštěvníci se mohou těšit ale třeba i na Dana Bártu.

Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Josef Suk a Bohuslav Martinů - všichni jsou v roce 2014 spojeni s významným výročím. A od všech zazní skladby na kutnohorském festivalu. Poprvé se ale přehlídka zaměří i na tvorbu autorů předválečné generace, tragicky spjaté s osudy evropských Židů v době nacistické okupace. Posluchači se tak seznámní s díly skladatelů, jako jsou Gideon Klein, Pavel Haas či Erwin Schulhoff.

Před dvěma lety návštěvníky uchvátila v chrámu sv. Barbory skladba Potopení Titaniku od současného komponisty Gavina Bryarse. Letos z jeho repertoáru pořadatelé zařadili skladbu Jesus's Blood Never Failed Me Yet (Ježíšova krev mě ještě nikdy nezklamala). „Vychází z anglické náboženské písně, kterou zpíval bezdomovec na ulici Londýna koncem 60. let, kdy Gavin Bryars chodil s magnetofonem a natáčel ruchy velkoměsta. Mezi jinými zachytil i tohoto starce, něco na té nahrávce ho nesmírně zaujalo a napadlo ho, že by píseň mohl použít pro celovečerní skladbu,“ uvedl k dílu violoncellista Jiří Bárta, umělecký ředitel festivalu.

Jiří Bárta: Na festivalu mohu hrát věci, které chci hrát (zdroj: ČT24)

Bryarsova skladba v chrámu sv. Barbory je spojena s improvizovaným vystoupením zpěváka Dana Bárty a jazzového kontrabasisty Miroslava Vitouše.  Vyvrcholením festivalu bude 14. června orchestrální koncert, opět v chrámu svaté Barbory, který bude věnován tvorbě Antonína Dvořáka. Pozvání přijala Filharmonie Bohuslava Martinů a jako sólisté vystoupí houslistka Corinne Chapelleová, klavírista Konstantin Lifschitz a violoncellista a umělecký šéf festivalu Jiří Bárta.