Hudba opět ladí s metrem

Praha - Pražské metro slaví čtyřicet let od zahájení provozu. Každý den od začátku týdne se snaží cestujícím něčím překvapit, ve středu 7. května přišla řada na hudbu. Akce Nalaďte se v metru se koná už potřetí, hudebníci na nástupištích a vestibulech odehrají dnes celkem 45 koncertů.

Slyšet je možné všechny možné žánry - od vážné hudby přes jazz po muzikálové melodie. Do projektu se zapojilo 34 hudebních těles, mimo jiné i pěvecký soubor dopravního podniku. Většinu jeho členů tvoří zaměstnanci pražské dopravy, například sbormistr je strojvedoucím metra.

„Šňůra“ koncertů začala už v šest ráno na Hlavním nádraží. Hrát a zpívat se bude až do tři čtvrtě na deset. Zanotovat si při cestě metrem můžete na zastávkách Vltavská, Florenc, Hlavní nádraží, Muzeum, Vyšehrad a Budějovická. Program najdete na stránkách dopravního podniku.

Na smysly cestujících útočí metro nejen hudbou. Na trase C, na níž byl v roce 1974 otevřen první úsek, jsou umístěny dobové fotografie vzniku jednotlivých stanic a jejich proměny v čase. Na Florenci se objevil rozměrný panel představující mapu městských systémů metra ve světě. A v pátek 9. května řadu stanic ozvláštní umělecká díla anebo nezvyklá výtvarná řešení stanic. 

Výročí metra neopomíjí ani Česká televize - pořad o jeho čtyřicetileté historii nachystala na 8. květen večer.