Sís nasedl k Exupérymu do letadla, v Česku přistanou na podzim

New York/Paříž – Petr Sís se vrací na křídlech dvouplošníku. Slavný český výtvarník a ilustrátor v Paříži představil svou novou knihu Pilot a Malý princ věnovanou životu francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho, od jehož smrti v létě uplyne sedmdesát let. Česká veřejnost se nového Sísova počinu dočká letos na podzim.

Poslední kniha od Petra Síse v Česku vyšla před třemi lety. V Ptačím sněmu, jejž stejně jako jeho ostatní práce vydalo nakladatelství Labyrint, výtvarník zpracoval starý perský epos o hledání ptačího krále. Nyní přichází s portrétním příběhem jednoho z nejslavnějších francouzských spisovatelů.

„Poprvé jsem četl Malého prince v tmavé Praze a ta knížka byla o tom, jak bude svět tajuplně krásný…,“ komentoval Sís svou novou knihu v rozhovoru pro Portál české literatury. „Po dvacet let mně Malý princ dodával odvahu, když jsem se rozhodoval, zda dokončit film v Americe, nebo poslechnout rozkazu pražské vlády a vrátit se zpět. Po dalších dvaceti letech jsem ji četl dětem a byl dojat smutkem života. Neuvěřitelná kniha: kniha života. A tak jsem se chtěl poklonit jejímu autorovi.“

Exupéryho sleduje jako studenta architektury i průkopníka letecké pošty, který byl přiřazen k poštovní stanici na mysu Juby ve Španělské Sahaře. Přítel Guillaumet mu radí, aby sledoval tvář krajiny - a v Sísových ilustracích rostou z pouštních dun snové, lyrické obrazy i tváře samé. „Při jednom z mnoha Antoinových leteckých pádů ho pozdraví pouštní liška. Místo spekulací o Saint-Exupéryho inspiraci pro Malého prince ale nabízí Sís mnohostranný pohled na autora jako dobrodruha a snílka,“ dodal ke knize Pilot a Malý princ americký server Kirkus Reviews.

Ohlasy? "Mimořádné, krásné, vizuálně ohromující"

Ve Spojených státech Pilot a Malý princ vychází na konci měsíce, již nyní ale média nešetří superlativy. Zmíněný server označil Sísův nový počin za „mimořádný a krásný“, server Horn Book píše: „Vizuálně ohromující, hromadění slov, obrazů a stylu vás zavede k Malému princi a zpět s osvěžujícím pochopením a obdivem.“

Už na konci dubna se potom příběh pilota představil v Exupéryho domovině; Francie si výročí autorova úmrtí připomene letos v červenci a České centrum v Paříži při té příležitosti uspořádalo výstavu ilustrací a přípravných kreseb, která potrvá až do 6. června. Souběžně s tím probíhá Sísova výstava také v Českém centru v New Yorku – a drobnou expozici autorových knih i osobních artefaktů naleznou zájemci i v ústřední městské knihovně v Praze.

Ilustrace Petra Síse z knihy "Pilot a Malý princ"
Zdroj: Facebook Petra Síse/Petr Sís

Brněnský rodák Petr Sís vystudoval pražskou VŠUP a The Royal College of Art v Londýně, od roku 1984 žije ve Spojených státech. Je autorem dvou desítek publikací, pro dalších více než padesát vytvořil ilustrace. Natočil 26 animovaných filmů a získal mnoho ocenění po celém světě – včetně nejvyššího ocenění pro tvůrce dětské literatury, Ceny Hanse Christiana Andersena.

„Přes knížky sám v sobě vyrovnávám pocit, že jsem odněkud odešel a někam jdu. Nejdříve jsem obdivoval lidi, kteří cestovali, pak lidi, kteří mysleli jinak a měli z toho potíže,“ komentoval svůj tematický výběr v jednom z dřívějších rozhovorů. Imaginativní příběh o francouzském pilotovi totiž není jeho první autorskou knihou, která zpracovává životní příběh velikána, v Česku vyšla i jeho práce o Charlesi Darwinovi Strom života nebo Amadeův příběh pro nejmenší Hrej, Mozarte, hrej.