Co bylo před Hitchcockem? Trilogie Psycho poprvé česky

Praha - Psycho proslavila filmová adaptace Alfreda Hitchcocka. Jednomu z nejoceňovanějších thrillerů předcházel ale stejnojmenný román Roberta Blocha, který se dočkal ještě dalších dvou pokračování. Kompletní trilogie vychází v češtině poprvé.

Psycho v češtině (zdroj: ČT24)

První Psycho s nejznámější koupelnovou scénou vyšlo v roce 1959, Hitchcockův film měl premiéru o rok později. I když literární předloha vychází ve srování se snímkem hůře, nesmrtelnost jí zajistilo právě filmové zpracování s Anthony Perkinsem v roli divného provozovatele motelu Normana Batese.

Bloch v příběhu pokračoval v knihách Psycho II (1982) a Psycho House (1990, česky vyjde jako Psycho III). Nezávisle na nich vzniklo i několik dalších filmových verzí, včetně nepříliš vydařeného remaku prvního Hitchcockova filmu, do něhož se v roce 1998 pustil režisér Gus Van Sant. V zahraničí přízeň diváků sbírá seriál Bates Motel, který je prequelem k původnímu Blochovu Psychu a odehrává se v současnosti.

Blochovy romány v češtině vydavá nakladatelství Baronet. Úvodní Psycho už je k dostání, druhý díl vyjde v červnu, třetí v červenci.