Amsterdam postavil scénu pro Deníky Anny Frankové

Amsterdam – V Nizozemsku se úspěšně představila nová divadelní hra podle Deníků Anny Frankové. Amsterdam Theater vybudoval speciálně pro toto představení novou scénu. Hra navíc přináší Annin příběh poprvé v kompletní podobě.

Divadelní hra ANNE (zdroj: ČT24)

Amsterdam Theater vybudoval speciálně pro tuto divadelní hru novou rozsáhlou scénu. Ta byla otevřena u příležitosti výročí sedmdesáti let od deportace Anny Frankové a její smrti v Bergen-Belsenu. Obsahuje pohyblivou repliku několika místností a půdy. „Vůbec poprvé je založena na kompletním dílu Anny Frankové. Dokázali jsme vytvořit zcela novou hru, která je založena na všem, co napsala,“ zve diváky producent Robin de Levita.

Události před deportací a po ní

„Dostalo se nám pocty pracovat s širokým doplňkovým materiálem, s celým archivem. Mohli jsme tak rozšířit záběr a zahrnout i události před deportací a po ní,“ uvedli dále autoři. Premiéra se stala společenskou událostí, kterou si nenechali ujít nizozemský král Vilém Alexandr ani členové rodiny Anny Frankové. „Cítím opravdu velké pohnutí, nesmírně se těším na velmi emotivní večer,“ uvedl bratranec Anny Frankové Buddy Elias.

Hra byla napsána díky Nadaci Anny Frankové založené otcem Anny Frankové Ottou Frankem. Titulní role mladé Anny se ujala herečka Rosa da Silva. Představení nazvané prostě ANNE poběží šest dní v týdnu, od července pak bude přístupné v několika jazycích i cizincům. Později se s ním soubor vydá na světové turné (podrobnosti zde).

Anna Franková se narodila v roce 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem a o pět let později utekla spolu s rodiči před nacistickým režimem do Nizozemska. Během války se tam rodina několik let skrývala a Anna si vedla deník, který je dnes jedním z nejznámějších svědectví o holocaustu. Nakonec byl však jejich úkryt prozrazen. Anna Franková zemřela v roce 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen.