Místo školy žebrají. Vzdělávat se mohou díky graffiti

Jakarta - Indonéští dobrovolníci vzdělávají děti ulice pomocí graffiti. Místní náctiletí si často musejí sami vydělávat na jídlo a na školu nemají čas. Pomalované zdi pak slouží coby učebnice. Práce dobrovolníků z Graffiteach je však zatím ilegální.

Graffiti coby učebnice (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci většinou pracují jako dobře placení grafici v reklamních agenturách. Ve svém volnu pak zadarmo malují pro děti ulice. „Použili jsme graffiti jako prostředek pro výuku, protože děti ulice k němu mají blízký vztah. Děti pracují v blízkosti stěn, které jsou často pokryté graffiti, které zobrazují oplzlosti anebo názvy gangů. Proto jsme přišli s nápadem využít graffiti k něčemu prospěšnému,“ říká lektor Ronny Pratama.

Jedním z nadšených žáků je patnáctiletá dívka Nur. Ze školy musel odejít před třemi lety, aby začala vydělávat peníze. Živí se žebráním. Projekt Graffiteach je výjimečnou možností, jak se vzdělat. „Jsem ráda, že jsme se dali dohromady s kamarády, abychom se díky graffiti dozvěděli věci, které jsme před tím nevěděli, třeba o angličtině nebo o naší kultuře.“

Ilegální vzdělávání

Práce dobrovolníků z Graffiteach je však ilegální. Úřady jim totiž zatím nevydaly povolení k malování po zdech, naopak graffiti vytrvale odstraňují. To by se mohlo brzy změnit. „Musíme tento projekt podporovat a přemýšlet o tom, jak ho rozšířit. Doufám, že vláda poskytne městské zdi, aby se další děti z ulice mohly zapojit,“ říká specialista na vzdělávání dětí Seto Mulyadi. Nápad vzdělávacích graffiti vznikl v Jakartě před rokem. A výtvarníci se nehodlají spokojit jen s hlavním městem a chtějí prorazit do dalších částí země.