Růžové lístky z fronty. Za polní poštou první světové války

Praha - Za polní poštou první světové se vypravila výstava, kterou můžete ode dneška vidět v Poštovním muzeu v Praze. Představuje vojenskou i civilní část rakouské poštovní správy během první světové války. Návštěvníci se dozvědí, jak fungovala válečná pošta, a mohou si prohlédnout dobovou korespondenci, včetně známek a otisků razítek.

Růžové lístky pro vojáky (zdroj: ČT24)

Výstava Za polní poštou první světové představuje vojenskou i civilní část rakouské poštovní správy během první světové války. Právě polní pošta umožnila milionům vojáků na frontě kontakt s jejich blízkými v zázemí. Expozice zahrnuje fotografickou dokumentaci poštovního provozu i ukázky dobové korespondence.

„Nejtypičtější zásilkou byla takzvaná dopisnice polní pošty, tedy něco, co známe jako korespondenční lístek. Obecně se jí říkalo 'růžový lístek', protože většina z nich byla tištěna růžově. Vojáci je dostávali zdarma,“ říká kurátor Tomáš Kavka.

Výstava je součástí širšího cyklu výstav nazvaného Velká válka, kterého se vedle Poštovního muzea účastní i Národní technické muzeum, Vojenský historický ústav v Praze, Moravské zemské muzeum a další instituce (více čtěte zde).

Expozice nabízí také doprovodný program, který začíná v sobotu 17. května, kdy bude v Poštovním muzeu používáno příležitostné poštovní razítko a zahájen prodej dopisnice, kterou přímo pro výstavu navrhl Jan Maget. Výstava je otevřena od 14. května do 14. září v prostorách pražského Poštovního muzea (stránky zde).