Andělé vidí i v Šeru, že dobří muzikanti se vracejí

I když nominace napovídaly, že Ceny akademie populární hudby se rozhlíží i po hudebnících Anděly dosud nepolíbených, většina vítězů 23. ročníku už majitelem nějaké té okřídlené sošky je. S výjimkou těch, kteří se jako jediní na pódiu objevili dvakrát - Bratrů Orffových. Deska, kterou vydali po osmi letech od svého debutu, „smířila“ mainstreamové Anděly s jednou z jejich „alternativ“.

VÍTĚZOVÉ CEN ANDĚL

  • album: Šero
  • skupina: Bratři Orffové
  • zpěvák: Dan Bárta
  • zpěvačka: Lenka Dusilová
  • skladba: Cesta (Kryštof, Tomáš Klus)
  • klip: Up To Speed Now (Monkey Business)
  • objev: Lenny
  • Síň slávy: Petr Hapka
  • zvláštní cena: Karel Gott

VÍTĚZOVÉ ŽÁNROVÝCH CEN ANDĚL:

  • hard & heavy: Insania (Zapal dům poraž strom…)
  • Punk & hard core: Insania (Zapal dům poraž strom…)
  • folk & country: Jiří Smrž (Kořeny)
  • alternativní scéna: Kittchen (Radio)
  • jazz & blues: Beata Hlavenková (Theodoros)
  • world music: Jitka Šuranská (Nězachoď slunečko)
  • elektronická hudba: vložte kočku (Seat)
  • hip hop: Vladimir 518 (Idiot)
  • ska & reggae: Ting (Man vs Wild)

Bratři Orffové loni vlastním nákladem vydali album Šero, teprvé druhé od prvotiny Bingriwingri v roce 2005. Řeči o konci v té souvislosti vedly k omylu, že u dvojky kapela také zůstane, ale vysvětlilo se, že Šerem jen uzavřeli téma, jímž jsou oba jejich počiny provázané. Každopádně, pokud by Orffové skončili, skončili by v nejlepším, alespoň posuzováno ohlasem kritiků.

Jejich Šero chytlo pevně cenu Apollo, udělovanou výlučně hudebními kritiky. Stejně jako ocenění Vinyla vznikla před pár lety coby alternativa k Andělům, jimž vyčítala, že si málo všímají kvalitní současné české (populární) hudby. Šero ale nepřehlédli. Bratrům Orffovým vyneslo označení skupina roku a deska roku.

V druhé kategorii se tak nedostalo na rappera Vladimira 518, který loni přispěl na hudební scénu albem s jednoznačným názvem Idiot, a napůl ani na Michala Horáčka. Jeho zhudebněná sbírka villonských balad sice nakonec nezískala sošku od akademiků, ale je nejprodávanější deskou loňského roku. Hudebně poměrně rozdílnou trojici spojuje společný projekt - do 21. května jsou jejich nominovaná alba ke stažení za milou částku 150 korun.

V ostatních kategoriích platí, že dobří ocenění se vracejí. Lenka Dusilová byla popáté vyhlášena zpěvačkou roku, cenu si vysloužila za album Live at Café v lese. Novopečená matka si pro sošku přijít nemohla, připomněla alespoň ve videovzkazu akademii, že dokončuje nové album. Navazovat by mělo na úspěšnou Baromantiku.

Ceny Anděl za rok 2013 / zpěvák: Dan Bárta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Zpěvákem roku se stal Dan Bárta, který loni vydal album Maratonika. V této kategorii vítězil neptřetržitě v letech 1998 až 2004, pro cenu se vrátil po větší pauze v roce 2008 (za desku Animage). 

Matěji Ruppertovi, který byl mezi zpěváky Bártovým konkurentem (spolu s Vojtěchem Dykem), se dostalo alespoň náplasti v podobě ocenění pro klip roku. Natočil jej s kapelou Monkey Business k písni Up To Speed Now z alba Happiness of Postmodern Age. Monkey Business už několik Andělů doma mají, za videoklip ale zatím jen jediného - ke skladbě Kit Bike (2007, z též tehdy oceněného alba Objects Of Desire And Other Complications). 

Mezi nováčky Andělů nepatří ani autoři nejlepší skladby roku - skupina Kryštof spolu s Tomášem Klusem. Spolu natočili píseň Cesta, která provázela filmovou zasněženou romanci Křídla Vánoc, v níž frontman kapely Richard Krajčo hrál a která mohla být i klipem roku.

Objev roku vidí akademie v Lenny. Dcera Lenky Filipové se loni sama za sebe uvedla jako sólová zpěvačka debutovými EP All My Love a Fighter. 

Do Síně slávy vstoupil Petr Hapka - den po svých sedmdesátých narozeninách. Známý je jako skladatel filmové hudby, ale více z autorské dvojice, kterou tvoří s Michalem Horáčkem. Podepsáni jsou pod skladbami jako Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Levandulová nebo Bude mi lehká zem. Jejich písně zazněly v podání Hany Hegerové, Lucie Bílé, Michaela Kocába či Richarda Müllera.

Ceny Anděl, udělované Akademií populární hudby, se předávaly v Hudebním divadle Karlín a v přímém přenosu České televize. Třiadvacátý ročník moderovala pohotová Slovenka Adéla Banášová. Předávajícími byli moderátoři předchozích večerů a hosté pochopitelně hudební - kromě nominovaných vystoupili třeba 4TET nebo Anna K s britskými Reef, dokonce i Leoš Mareš alias Conchita Buřt. Zvláštní cenu pořadatelé předali Karlu Gottovi (mimochodem prvnímu „obyvateli“ Síně slávy, v soutěžních kategoriích sošku nikdy nedostal). A připomenuto bylo, že kromě „hlavních“ Andělů se o dva měsíce dříve udělovali také žánroví.