Vysoké ponožky a skejt: Blink-182 poprvé v Praze

Praha – V roce 1992 vznikla v Americe kapela, po jejímž příjezdu prahnou miliony pop-punkových fanoušků po celém světě. Těm českým se konečně po letech splní sen – Blink-182 totiž přijedou 15. srpna do Prahy a zahrají v Tipsport Areně. Trojice se do Česka málem dostala už dvakrát, všechny pokusy ale nakonec krachly. Třetí úspěšný pokus se podařil splnit až organizátorům festivalu Rock for People a promotérům z Conspiracy.

„Koncert Blink-182 bereme jako součást oslav letošních 20. narozenin Rock for People,“ říká Michal Thomes, jeden ze zakladatelů festivalu. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na největší hity kapely, výpravnou show i nějaká překvapení – sama kapela se totiž podle managementu na českou premiéru velmi těší.

Předprodej lístků začíná zítra, už krátce po vytvoření oficiálního eventu na Facebooku se do něj přihlásily téměř dva tisíce nedočkavců. Blink-182 napínali své příznivce opravdu dlouho – během své víc jak dvacetileté kariéry se hudebníci stihli rozejít, sejít a bubeník Travis Barker dokonce přežil tragickou nehodu letadla.

Mark, Tom a Travis jsou symbolem typického, nespoutaného a rebelského amerického pop-punku. Skejt, tetování, kšilty, kalhoty u kolen a vysoké ponožky se staly jejich symbolem a vydržely i dodnes, kdy jim táhne na čtyřicítku. „Házeli jsme zbytky jídla a drinků po sekuriťácích, kteří nás naháněli v obchodních centrech ve čtyři ráno, vlámávali jsme se do škol, kde jsme v noci hledali ty správný místa na skejt nebo jsme nahý sjížděli slalomem parkingy v San Diegu…“ vzpomíná zpěvák Tom DeLonge.

Důležitější než jejich skejtová alotria byl ale fakt, že kapela našla unikátní klíč, jak spojit punkovou údernost s originální a chytlavou melodií. V kombinaci s lascivní a dle slov kritiky „záchodovou“ tématikou v textech, tak namíchali výbušný koktejl, který chutná a přitahuje dodnes. Poslední deskou je tři roky stará comebacková Neighborhoods.