Cannes po šedesáté sedmé: Záři hvězd zastínila kritika výběru filmů

Cannes – Již po šedesáté sedmé se ve francouzském Cannes rozprostřely červené koberce, po kterých kráčí hvězdy současné kinematografie. Věhlasný filmový festival se pozvolna rozbíhá a i přes svou slávu sklízí lehkou kritiku. Letošní hlavní soutěž je prý sázka na jistotu a výběr měl padnout na trochu jiné filmy.

Festival v Cannes se pozvolna rozjíždí (zdroj: ČT24)

Ti, kteří vybírají snímky do hlavní soutěže, jsou totiž nařčeni z toho, že zbytečně vybrali režiséry, kteří už v minulosti Zlatou palmu získali, což je údajně hlavní důvod, proč se do výběru dostali. A to i navzdory tomu, že jejich současné soutěžní filmy nejsou zdaleka tak dobré jako ty, jež se do soutěže nedostaly. Pozornost se proto čím dál víc upírá na vedlejší kategorie.

Rozpačité ohlasy vzbudil už úvodní snímek Grace of Monaco (Grace, kněžna monacká, v českých kinech od letošního června) o Grace Kellyové. Kněžna v něm byla vykreslena jako člověk trpící na dvoře, který je svázán pravidly. Hlavní roli si zahrála Nicole Kidmanová. Projekci navštívila i rodina kněžny, jejich reakce ale není známa.

Nicole Kidmanová v Cannes
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA

V hlavní soutěži mezi sebou bojuje osmnáct snímků. Na kompletní seznam se můžete podívat v odkazu. Festival skončí 25. května slavnostním vyhlášením vítězného filmu.

Mezi největší taháky patří novinka věhlasného francouzského filmaře Jeana-Luca Godarda. Režisér se sice věnuje známému tématu vztahu mezi mužem a ženou, po osmdesáti letech odmítání ale točil s moderními digitálními technologiemi.

O vstupu na festival v Cannes mohou obyčejní lidé jen snít. Bez patřičné akreditace se na projekce téměř nelze dostat, a tak se fanoušci spíš snaží zahlédnout přijíždějící hvězdy.

Pokud chcete být v centru dění, stačí sledovat tento živý stream: