V Praze hraje Lang Lang. Pianista, na něhož je každý kurz kurz

Praha - Časopis Time ho zařadil mezi stovku nejvlivnějších osobností planety. New York Times jej označily za „nejžhavějšího umělce na planetě klasické hudby“. Čínský pianista s věhlasem rockové hvězdy Lang Lang vystoupí dnes na festivalu Pražské jaro. Do Česka přijíždí potřetí.

Klavírní star je jednatřicetiletý Lang Lang i díky (možná spíš kvůli) snu svého otce. Ten z něj chtěl vychovat špičkového pianistu, na klavír začal Lang cvičit už ve třech letech a soustavný trénink ho údajně dovedl k rozpětí ruky na dvanáct kláves. „Jednou mi říkal, ať se raději zabiju, protože je to čestnější než si přiznat, že nemám píli a že ze mě nebude prvotřídní klavírista. Ječel, ať skočím z balkonu v jedenáctém patře, a když jsem váhal, hodil po mně krabičku s pilulkami, ať se tedy prý předávkuji,“ popisoval Lang otcovský dril. „Ale dnes se naše vztahy urovnaly,“ dodal.

Již v pěti letech vyhrál první cenu a měl první veřejné vystoupení. Po studiu na konzervatoři začal sbírat ceny ze soutěží v Číně i zahraničí a ve 14 letech zahájil studia ve Filadelfii. Od té doby žije střídavě v Americe a v Číně. „Západní kultura je mi blízká, stejně jako ta čínská,“ tvrdí.

Lang Lang je prvním asijským pianistou, kterému se podařilo vstřebat evropsko-americkou hudební kulturu. Hudba je pro něj způsob komunikace. „Kdo vnímá hudbu, nemusí znát kontext. Jazyk je zatížený významy a společenskými způsoby, ale hudba mluví skrze pocity a nálady. Takže i Asijec může naplno docenit Beethovena,“ domnívá se.

Byl prvním čínským klavíristou, který získal angažmá u Vídeňské filharmonie, Berlínské filharmonie a všech špičkových amerických orchestrů. Nepatří ale mezi umělce, kteří by se zavírali jen do koncertních síní. Jeho umění zaznělo na stadionech, parcích, při udílení Nobelových cen, zakončení fotbalového mistrovství nebo při zahájení olympijských her v Pekingu v roce 2008. Při lednovém udílení cen Grammy hrál se skupinou Metallica její hit One. 

Časopis Time Lang Langa označil za symbol mládí a budoucnosti Číny. Jeho vzor na Číňany působí „langlangovským efektem“. Například výrobce klavírů Steinway v souvislosti s uvedením „klavíru Lang Lang“, konstruovaného s ohledem na potřeby výuky, na čínský trh, poprvé v historii značky označil jeden ze svých modelů jménem konkrétního interpreta.

Čeští posluchači uslyší Lang Langa hrát naživo potřetí. Své příznivce uchvátil už v listopadu 2006 hudbou Sergeje Rachmaninova, velký úspěch sklidil i při svém posledním vystoupení v březnu 2012 na donátorském galakoncertu pro festival Dvořákova Praha, kdy představil program složený z děl Johanna Sebastiana Bacha, Franze Schuberta a Fryderyka Chopina. Tehdy byl také hostem pořadu Na plovárně, připomeňte si rozhovor:

Lang Lang v pořadu Na plovárně (zdroj: ČT24)

Pro Obecní dům si připravil program složený jen ze skladeb Richarda Strausse. Doprovodí jej Vídenští filharmonici pod taktovkou Christopha Eschenbacha.