Do you speak…? Fringe festival lobbuje za english theatre

Praha – Až do konce května se mohou anglofilové žijící v hlavním městě tetelit blahem. Na Malé Straně totiž začíná třináctý ročník pražského Fringe festivalu, který nabídne víc než dvě stě divadelních či hudebních představení v angličtině.

Kdo přijel na Fringe festival? (zdroj: ČT24)

Fringe festival hostí čtyřicet čtyři divadelních a hudebních souborů ze třinácti zemí světa. Dějištěm oslav se stane třeba Malostranská beseda, Muzeum alchymistů, A Studio Rubín, Divadlo Kampa, Kavárna 3 + 1 nebo Divadlo Na prádle.

Fringe festival Praha se snaží tuzemské publikum seznámit s žánry, které v Česku zatím úplně nezdomácněly, kdežto v Anglii patří mezi oblíbené: jako třeba stand-up komedie, originální one man a one woman show, kabarety, taneční projekty, koncerty i klauniády nebo improvizace.

Do anglicky mluvených her se ale promítl i český vliv. Letošní festival totiž uvede např. muzikál Odpoutaný Vaněk (údajné dramatikovo alter ego), který na motivy her Václava Havla sepsala Amerčianka Susan Golbraithová. Diváci dále uvidí třeba Kafkovu Proměnu nebo výkon Prague Shakespeare Company s tragédií Vražda Gonzaga.

Blahopřání k narozeninám Václavu Havlovi, které vyšlo 7.10.1989 v Rudém právu pod jménem Ferdinand Vaněk.
Zdroj: ČT24/ČTK

Tato kulturní událost vznikla v roce 1947 v Edinburghu a její koncept počítá s tím, že návštěvníci stihnou zhlédnout několik představení v jeden den. Jejich délka proto neodpovídá standardním divadelním kusům.Ty netrvají obvykle déle než hodinu. Jednotlivé soubory přitom hrají „to své“ každý den v týdnu.