Americká armáda v Hollywoodu. Už zbývá jen střílet filmaře

Los Angeles - Už dlouho hraje v amerických filmových trhácích hvězdnou roli americká armáda. Hollywoodu se spolupráce s Pentagonem vyplácí - scény se věrněji podobají skutečnosti. A výhody jsou oboustranné, protože vojáci zase mohou dohlédnout na to, jaký obrázek o nich vzniká.

Hollywood a Pentagon si rozumějí (zdroj: ČT24)

Jak koordinovaně zaútočit na netvora, přesně zacílit na piráty nebo dostat Usámu bin Ládina? Godzillu, Kapitána Phillipse i 30 minut po půlnoci, snímky z poslední doby, spojuje americký voják coby hrdina, který zachraňuje situaci. Hollywood a Pentagon těží ze vzájemné spolupráce od vlastenectví druhé světové války po současnost. Armáda filmařům poskytuje rady, výzbroj i lokace.

„Ve filmech chtějí autentičnost. Pro Hollywood je levnější jít za armádou než scény inscenovat úplně z ničeho,“ vysvětluje Helena Andrewsová z The Washington Post. Pentagon zase dohlédne na svou image. Filmy mnohdy fungují líp než náborové video a ty, kteří už vlasti slouží, trochu povzbudí. „Jde o vykreslení armády v pozitivním světle, naleštění jejího obrazu. Lidé v armádě jsou velice hrdí na to, co dělají, a filmy jsou skoro jako propagační materiál,“ domnívá se Andrewsová.

Spokojenost samozřejmě není úplná. Například speciální jednotky jsou raději, když se o nich moc neví. „Vymklo se to kontrole. Najednou se až moc mluví o komunitě, která ke svému fungování potřebuje spíš tichou hrdost,“ tvrdí třeba bývalý člen speciálních jednotek SEAL Harry Humphries. Často také dobrodružnost převládne nad skutečností a profesionálové nad tím, co jejich „kolegové“ předvádí na plátně, jen kroutí hlavou.

Posledních víc než deset let se ale hranice mezi fikcí a realitou smazává. Ve dva roky starém snímku Act of Valor hrály speciální jednotky samy sebe. A v loňském Na život a na smrt se sešel herec Mark Wahlberg s výsadkářem Marcusem Luttrellem, aby vypověděli jeho skutečný příběh z Afghánistánu. „Je to maximálně věrné. Věrnější už by bylo jen, kdybychom filmaře postříleli,“ tvrdil Luttrell.

Akční hrdiny zkrátka potřebuje jako Pentagon, tak filmový průmysl. A počítačové animace hned tak skutečnou armádu v Hollywoodu nenahradí.