Nekonečná trpělivost restaurátorů v samurajské praxi

Florencie – Zničily se vám svršky a nevíte, jak je spravit? Inspirujte se u italských restaurátorů, kteří předvádějí, jak je těžké dát do původního stavu samurajské obleky nebo tisíce let starou egyptskou obuv. Své nejvýznamnější práce z jednotlivých kolekcí představují až do září ve Florencii.

Italští restaurátoři vystavují své práce (zdroj: ČT24)

Japonští samurajové, bojovníci středověku, prosluli především svou oddaností a pácháním seppuku, tedy rituální sebevraždy rozpáráním břicha. Institut pro zpracování polodrahokamů se na ně dívá spíše z pohledu jejich bohatě zdobených rób. S klasickým restaurováním obrazů nebo soch ale tahle práce moc společného nemá. Oblečení totiž vykazuje poškození zcela jiného typu.

  • „Textilie jsou věci, které se používají každý den a jsou vystavené složitým procesům, a to během let a zejména během života člověka, který tato umělecká díla nosí na sobě,“ vysvětlila restaurátorka Elisa Bracoloniová.

Bojové oblečení skrývá věci, které na první pohled nejsou lidskému oku patrné. „Díky rentgenu můžeme vidět i to, že uvnitř je ukrytý kovový plášť, který má chránit samurajovu hruď,“ říká o jednom z plášťů ředitel Institutu Marco Ciatti. Podobně podle odborníků vypadají dnešní neprůstřelné vesty.

Samurajské látky musejí restaurátoři speciálně čistit po částech a ručně. Jsou křehké a snadno se rozpadají. Pracuje se tu ale i na dalších kouscích, mnohdy třeba i ze třináctého století. Na řadu přijdou také egyptské boty nejméně z roku 1200 před naším letopočtem.

Myšlenkou výstavy je prý dát šanci těm, kteří obdivují a chtějí poznávat. Dát jim přinejmenším vhled do toho, jak široké a různorodé jsou kolekce Instituce. Ta už je i tak proslulá, patří totiž k těm nejstarším na světě. S historickými díly tu odborníci pracují už od 16. století.