Komiksového Antonína Dvořáka potkáte v Českém centru

Praha – Život a dílo skladatele Antonína Dvořáka ve formě komiksu ukáže panelová výstava ve sklepních prostorách pražského Českého centra. Koncepce reflektuje komiksovou knihu Antonín Dvořák autorky Renáty Fučíkové. Výstava vznikla při příležitosti 110. výročí Dvořákova úmrtí a k vidění bude do 11. června.

Výstava doplňuje sérii hudebních událostí ve vybraných městech v rámci projektu Rok české hudby. Její vznik je inspirován komiksovou knihou, v níž autorka využívá k popisu Dvořákova života formu komiksové biografie, která pomocí 300 obrázků osvětluje nejdůležitější události skladatelova života, osoby, s nimiž se setkal, místa, pro která komponoval. Spolu s obrázky tvoří výstavní soubor také ilustrace k Dvořákovým nejznámějším dílům: Slovanské tance, Te Deum, Rusalka a Z Nového světa. Výstava byla doposud prezentována v Sofii a ve Vídni.

Základní složkou výstavy je 42 panelů doplněných o čtyři vysoké, oboustranně potištěné panely. Jejich potisk tvoří rastr portrétů fiktivních posluchačů Dvořákovy hudby, například intelektuál, šlechtic z 19. století, černošská služka, stařenka, hippie, japonské dítě, kosmonaut nebo mimozemšťané, a dále portrétní fotografie skladatele: portrét z dětství, mladších let, zralých let a v den úmrtí. 

Návštěvník se může osobně seznámit i se skladatelovým rukopisem, jeho různorodostí v jednotlivých etapách umělcova života, se složitostí notového zápisu. Jedná se o vůbec první komiksové ztvárnění života a díla Antonína Dvořáka a něj navazující panelovou prezentaci.