Umělci z pásma Gazy nesmí na svou vlastní výstavu

Ramalláh - Galerie v Ramalláhu na Západním břehu uspořádala jednu z největších výstav děl palestinských umělců z pásma Gazy. Většina ze čtyřiceti tvůrců tam ale bude chybět, protože jim izraelské úřady nepovolily vycestovat přes území židovského státu.

Umělci z pásma Gazy nesmějí na svou výstavu (zdroj: ČT24)

Někteří umělci nikdy neopustili palestinské pásmo Gazy. V dílech malíře Ismaila Dahlana se přesto nejčastěji vyskytuje motiv vesnic na izraelském území. Jeho rodina odtud utekla v době vzniku židovského státu, a tak zemi výtvarník nikdy neviděl. Existuje jen v jeho představách. „Začal jsem si představovat, jak moje země vypadá, jak tam lidé žijí a jaké jsou jejich zvyky, protože tam nemůžu jet a vidět to na vlastní oči,“ potvrdil Dahlan.

Letos v květnu Židé oslavili téměř sedmdesát let nezávislosti Izraele. Pro Palestince se jedná o cokoliv, jen ne o oslavu. Víc než sedm set tisíc jich uteklo před boji nebo se museli vystěhovat ze svých domovů. Dahlan kreslí jejich vzpomínky a jeho díla jsou teď vystavena v Ramalláhu na Západním břehu, kam on sám nesmí. „Je to vůbec poprvé, co představujeme na veřejnosti naše díla. Proto jsem byl překvapený, že mi zakázali tam jet,“ uvedl malíř.  

Povolení k vycestování z pásma Gazy uděluje izraelská armáda, která celou situaci odmítla komentovat.

  • „Blokáda pásma Gazy postihuje umělce extrémně tvrdě. Většina z nich nemůže dlouhou dobu prodávat svoje obrazy, ani se podívat na výstavy v Dubaji, v New Yorku, dokonce ani v Ramalláhu,“ popsal situaci detailně Samir Hleileh, který výstavu organizuje.

Pořadatelé se domnívají, že zákaz o vycestování je absurdní. Zvlášť když třetina umělců z Gazy už povolení dostala.