Tony for President!

New York - Nejlepší americkou divadelní hrou roku je drama All the Way o někdejším prezidentovi USA Lyndonu Johnsonovi. Bryan Cranston, známý z oceňovaného seriálu Breaking Bad (Perníkový táta), si za roli státníka odnesl ocenění pro nejlepšího herce. Nejlepší herečkou je Audra McDonaldová. Při slavnostním večeru v New Yorku si v neděli večer převzala už šestou sošku. Ceny Tony se udělovaly po osmašedesáté.

Komu patří divadelní ceny Tony? (zdroj: ČT24)

Jonhson byl nástupníkem po zavražděném J. F. Kennedyovi, jehož manželka Jacqueline věřila, že za vraždou stál právě Johnson. Za jeho vlády v plné síle propukla válka ve Vietnamu a také vyvrcholilo černošské hnutí za občanská práva. Dramatik Robert Schenkkan se ve své hře All the Way soustředí na první léta Johnsona v úřadu. Pro představitele prezidenta Bryana Cranstona byla tato role prvním angažmá na Broadwayi.

Konkurentem mu byl Mark Rylance, který ztvárnil Richarada III. Proměnil ale svou druhou nominaci v kategorii vedlejší role - opět v Shakespearovi. V jeho hře Večer tříkrálový si zahrál ženu - hraběnku Olivii. 

Audře McDonaldové patří šestá cena Tony za výkon v inscenaci Lady Day at Emerson's Bar & Grill, která pojednává o jazzové zpěvačce Billie Holidayové. Stala se tak divadelní legendou. Nyní je totiž držitelkou ocenění ve všech čtyřech hereckých kategoriích. Z pódia herečka v slzách poděkovala i svým rodičům za to, že se ji jako malou hyperaktivní holčičku nepokoušeli zklidnit léky a dovolili jí přebytečnou energii věnovat divadlu.

Cenu pro ženskou vedlejší roli vybojovala Sophie Okonedová. Naopak Denzel Washington, který ve stejné inscenaci ztvárnil hlavní roli, nebyl ani nominován. Cenu si za hru o generačním konfliktu v jedné rodině A Raisin in the Sun odnáší její režisér Kenny Leon.

Audra McDonaldová
Zdroj: ČTK/AP/Evan Agostini

Nejlepším muzikálem se stal zhudebněný příběh o komické snaze chudého muže získat velké dědictví likvidací hlavních dědiců A Gentleman's Guide to Love and Murder. Oceněn byl i jeho režisér Darko Tresnjak.

Herecké ceny si v muzikálové kategorii odnesli jednatřicetiletá Jessie Muellerová za ztvárnění hlavní role zpěvačky Carole Kingové v inscenaci Beautiful: The Carole King Musical a Neil Patrick Harris za roli transsexuální rockové hvězdy v Hedwig and the Angry Inch. Harris, který je známý jako představitel Barneyho Stinsona v populárním seriálu Jak jsem poznal vaši matku a v minulosti ceremoniál moderoval, tentokrát hosty překvapil svým vystoupením v minisukni a blond paruce. 

Zklamáním byl slavnostní večer pro tvůrce muzikálu Aladdin, který proměnil jen jednu z pěti nominací. S cenami ve vedlejších kategoriích se musely spokojit i muzikálové hity After Midnight a Rocky.

  • Ocenění Tony uděluje Americká liga divadel a producentů za výkony na jevištích Broadwaye. O vítězích v celkových 26 hlavních a vedlejších kategoriích rozhoduje v hlasování zhruba 870 divadelních odborníků. Letošní ceremoniál moderoval herec Hugh Jackman.