Budiž Artsemestr!

Praha – Už zítra se v designu otevře prostor pro možné i nemožné. Vlnu fantazie se opět pokusí zachytit letošní ročník Artsemestru, který už pravidelně pořádá Vysoká škola uměleckoprůmyslová. Právě totiž prezentuje práce svých studentů; v návrzích není nouze o „vylepšováky“ ani o absurdity.

Začíná další ročník Artsemestru (zdroj: ČT24)
  • Artsemestr potrvá od 12. června do 16. června

Talíř ve tvaru hory nebo sopky, po které může téct dressing jako láva. Talíř inspirovaný vrtulí z pračky. Nebo kynutý talíř vyrobený z keramické hlíny a kvasnic. Jen krátká ukázka toho, co letos Artsemestr přichystal. Mezi návrhy studentů si budoucí nádobí do své restaurace přišel vybírat třeba i její šéfkuchař a majitel michelinské hvězdy Roman Paulus.

Artsemestr se ale neomezil jen na nádobí. Ateliéry se snaží propojit design a funkčnost ve všech předmětech (nejen) denního užívání. Pro studenty je každý rok výzva. Neexistuje pro ně větší odměny, než když jejich návrhy najdou uplatnění v praxi. O některé návrhy už mají dokonce zájem i zvenku.

Že jsou studenti studnice neotřelých nápadů, vědí nejen zadavatelé za zahraničí, ale také Česká televize. Ta se totiž hodlá s UMPRUM domluvit na spolupráci. Mladí designéři a grafici by se měli podílet na grafice pro stanici ČT art.

Jana Mikešová / Ateliér Módní tvorba
Zdroj: ČT24/Umprum.cz

Ateliér textilní tvorby zadal pro letošek téma „experimentální textil“. Studenti pracovali s materiály, které se běžně průmyslově nezpracovávají – třeba s chorošem. Nebáli se vyvinout ani krajku ze silikonu nebo silikonové chlupaté plavky. Účinkem se snad nemine ani pláštěnka z igelitu a vlny. „Je to běh na dlouhou trať, je na tom ještě dost práce a hodně konzultací s odborníky, kteří pracují na poli chemie nebo různých nových materiálů,“ uvedla Markéta Vinglerová z textilního ateliéru k myšlence budoucího využití.