Mighty Sounds není jen hluk, má říct dokument o festivalu

Tábor - Jak je to v dnešní době s heslem Punk's Not Dead? Je punk mrtvý žánr, nebo poselství jedné generace? ptají se autoři dokumentu, který si k desátým narozeninám nadělil festival Mighty Sounds. Příznivci žánrové přehlídky mají jasno - co je pro jednoho nesnesitelný hluk, je pro jiné životní postoj.

Festival Mighty Sounds o sobě natočil dokument (zdroj: ČT24)

„Punk je vždycky trošku vymezení vůči mainstreamu. U nás je při pořádání festivalů tendence dát tam všehochuť a nevybočit. Mighty Sounds vznikl před deseti lety s ideou, že vybočit chce a chce přivézt ty žánry, které na ostatních festivalech nejsou tak zastoupeny, což tehdy bylo hlavně ska a reggae, teď punk rock, punk, rockabilly…,“ domnívá se spoluorganizátorka festivalu Markéta Štechová, že „punková“ je na Mighty Sounds žánrová vyhraněnost.

Jít si svou cestou je nevyřčeným heslem festivalu, který neumlčely ani čtyři téměř likvidační pokuty za hlasitost. V areálu táborského letiště se každoročně roztančí na deset tisíc lidí. Půlhodinový dokument Lucie Klímové Rock'n'roll for life představí jednotlivce, kteří Mighty Sounds připravují, a také na subkultury, které jsou s touto žánrovou akcí spojeny. Výsledkem by měl být obrázek o tom, co festival pro českou hudební scénu znamená.

„Dokument má šanci osvětlit, že festival Mighty Sounds není skutečně jen o vytváření hluku, ale že je to místo, kde se dá setkat se zajímavými lidmi, kde muzika může i příjemně překvapit,“ slibuje si od snímku Markéta Štechová. „Ve filmu je, myslím, hodně vidět, jak je důležité se zamýšlet nad tím, jestli nám v životě neubírá něco důležitého, pokud něčím opovrhujeme.“

Mighty Sounds se od Tábora ozve 11. července. Dokument Rock'n'roll for life dosavadní dekádu festivalu v premiéře připomene 25. června v pražském prostoru Containall.