Obrazy holandských mistrů proslavují romány a filmy

Haag – Vzácná sbírka holandských mistrů se vrátila do haagského muzea Mauritshuis v Haagu. Mimořádný úspěch sklidila v New Yorku i v Tokiu. Některá díla dokonce během turné získala i nové fanoušky, a to překvapivě díky literatuře.

Dívka s perlou je zase doma. Ikonický portrét neznámé ženy od Jana Vermeera putoval spolu s řadou dalších pláten měsíce po světě. Domovská galerie totiž potřebovala modernizaci. „Stále víc lidí jí říká Mona Lisa severu. Je světově proslulá, byla vynikající ambasadorkou turné. Lidé se chodili dívat na ní, ale pak na výstavě zůstávali,“ popisuje obraz ředitelka muzea Emilie Gordenkerová.

Více o filmu Dívka s perlou ZDE.

Dívku s perlou před lety proslavil román Tracy Chevaliera a následný film. Dívka s perlou už ale není jediným tahákem. Podobně jako ona své minuty slávy zažívá Stehlík Carla Fabritiuse. Jako vedoucí motiv si ho zvolila americká spisovatelka Donna Tarttová ve stejnojmenném románu, který získal Pulitzerovu cenu.  

Rozsáhlý příběh, který se odehrává napříč dvěma dekádami, sleduje chlapce, který ztratil svou matku při teroristickém útoku v Metropolitním muzeum v New Yorku. Chlapec přežije, uprchne a odnese si při tom obraz nizozemského malíře Carela Fabritia, který se jmenuje Stehlík. Zajímavostí je, že samo Fabritiusovo plátno jako jedno z dvanácti přestálo výbuch střelného prachu, který malíře připravil v roce 1654 o život. Autorka románu se o osudové shodě dozvěděla až při práci na své knize. 

Obrazy holandských mistrů proslavuje literatura (zdroj: ČT24)

„Můžete vidět malířovy pohyby rukou. Je to úžasná iluze, když se přiblížíte, vidíte tahy štětcem, všechno velké umění má tuhle dvojakost,“ popisuje svou fascinaci obrazem Donna Tarttová. 

Na zdech Mauritshuisu visí další slavná díla. Například Rembradtova Anatomie doktora Tulpa nebo Rubensovo Světlo života. Ty na průnik do světa literární fikce teprve čekají. Tašky s jejich reprodukcemi tak zatím k dostání nejsou.

Dívku s perlou najdete téměř všude
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP