Měsíc autorského čtení 2014 hostí „Moravany v kiltu“

Brno - „Pro lidi, kteří nemají rádi literaturu, to bude vždycky působit jako nuda, pro lidi, kteří rádi čtou a poslouchají, to bude dobrodružství,“ zve na 15. Měsíc autorského čtení programový ředitel Petr Minařík. Od 1. července do 3. srpna budou spisovatelé kolovat po Brně, Ostravě, Košicích a Wroclawi - a v přímém přenosu také po webu ČT24. Hostem letošního ročníku je Skotsko.

Petr Minařík: Mají autorská čtení smysl? Mají (zdroj: ČT24)

Měsíc autorského čtení zahájí večer v Brně skotská spisovatelka a novinářka Kirstin Innesová, vystřídá ji Tomáš Zmeškal. „Řekli jsme si, že zhruba po osmi letech, kdy tady byli Kanaďané, z nich navíc jedna třetina frakofonních, by bylo načase vrátit se k anglické literatuře. A protože náš festival je tak trochu outsider fest, je to festival, jak rád říkám, druhých a třetích měst, rozhodli jsme se, že pozveme anglicky píšící 'outisidery“, takové Moravany v kiltech," vysvětlil Minařík, proč pozvánku na Měsíc odeslali letos do Skotka.

Jednatřicet čtení by mělo návštěvníkům o skotské literatuře ledacos napovědět. „Chceme představit tu literaturu v jakémsi celku. Nepředpokládám, že by to někdo absolvoval celé, ale když někdo absolvuje třeba půlku, tak by měl mít jakžtakž představu o skotské literatuře. Jednatřicet Skotů jen tak do České republiky nepřijede,“ míní Minařík.

Festival má dvě hlavní programové linie - každý den čtou v každém městě dva autoři. Jeden skotský a druhý zastupující domácí literaturu v místě konání, tedy českou, slovenskou a polskou. 

Jako v předchozích třech ročnících i letos pořádající nakladatelství Větrné mlýny webu ČT24 laskavě dovolilo „vypůjčit“ si autorská čtení z Brna - v přímém přenosu můžete každý den (počínaje 1. a konče 31. červencem) od 20:30 na webu vidět a slyšet čtení českých a slovenských autorů. 

A proč byste měli? „Vždycky je tu otázka, jaký to má smysl, když autor, který pořádně neumí číst, někam přijede, sedne si ke stolečku, kolem něho si sedá třicet věrných a poslouchá ho. Spisovatel Jan Balabán krásně řekl, že takový autor ručí za to, co říká, a diváci mají možnost se ho ptát - že není najatý herec, který říká cizí slova,“ podotkl Petr Minařík.