Samorosti: Galerie NoD vystavuje práce profesionálů i amatérů

Praha - Centrum metropole hostí druhý ročník přehlídky nezávislého výtvarného umění Samorosti. V galerii NoD vystavují své práce vedle profesionálních tvůrců i amatéři. K vidění je celá řada předmětů od šperků přes plastiky po obrazy.

Samorosti: Přehlídka (nejen) pro amatérské umění (zdroj: ČT24)

Galerie NoD nedaleko pražského náměstí Republiky se prezentuje coby experimentální prostor, který klade důraz na kvalitu a „potřebu tvořit a spolupracovat“. Jako takový letos už podruhé svedl dohromady profesionální umělce s amatéry, aby na soutěžní výstavě prezentoval jejich práci.

„Mohli se přihlásit tvůrčí osobnosti, začínající umělci, autoři, kteří tvoří do šuplíku a nemají kde vystavovat,“ doplňuje kurátorka výstavy Veronika Zajačiková. Přehlídka nezná nejen profesní, ale ani věková omezení a podle Zajačikové má především samouky motivovat a vybízet k další činnosti. „Letos se přihlásil pán, který měl rozmalovaný obraz pět let a díky tomu, že přišel na přehlídku Samorosti, svůj obraz dokončil. Jde o to motivovat lidi k další tvorbě a nebát se to i ukázat,“ dodává.

Přehlídka Samorosti 2014 navazuje na dřívější české salony, které se od šedesátých let nepravidelně opakují a jež dávaly příležitost tvůrcům z řad profesionálních umělců i amatérů, kteří tvořili doma bez možnosti svá díla představit veřejnosti. Výstava je soutěžní a vzejdou z ní vítězové kategorií Cena publika, Cena odborné poroty a Cena za objev NoD; výherci získají v galerii samostatnou výstavu. Každé srpnové úterý pak budou umělci přímo v NoDu svoji tvorbu také osobně prezentovat.