Mánes začal a zase skončil. Zahajovací výstava nemá následovníka

Praha – O víkendu se uzavře první expozice ve znovuotevřené výstavní síni Mánes v Praze na Vltavě. Tvorbu kreslíře a karikaturisty Ivana Steigera ovšem propříště nikdo nevystřídá. Nadace českého výtvarného umění, které Mánes patří, totiž žádné další výstavy pro hlavní sál momentálně neplánuje, funkcionalistický dům bude hostit jen „krátkodobé komerční akce“.

„Další výstavy v hlavním sále zatím nebudou. Čekáme na druhou etapu kolaudace, musíme udělat ještě nějaké stavební úpravy,“ řekl dnes předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění Petr Kuthan s tím, že do budoucna má být sál multifunkční. Kolaudace celé budovy by podle něj měla být v září. Ani na webu nadace žádný plánovaný výstavní program není.

Chystané komerční akce mají pomoct splatit náročnou rekonstrukci, po které zbyl stomilionový dluh. Podobně se v minulých měsících ve významné pražské funkcionalistické památce konala módní přehlídka nebo v ní byl předváděn vůz Ferrari California T.

Nadace čelí dlouhodobě kritice od části výtvarné obce za to, jakým způsobem spravuje své finance. Přestože dříve spravovala rozsáhlý majetek, na stopadesátimilionovou rekonstrukci si musela vzít úvěr, kvůli němuž zastavila samotnou budovu Mánesa.

Kuthanův předchůdce Petr Siegl již dříve řekl, že o výstavu v tradičním pražském galerijním prostoru mají umělci zájem, bude ale podle něj nutné, aby se na jeho provozu například s podporou sponzorů finančně podíleli.