60 dnů historie na vlastní kůži. ČT přenese rodinu do Beskyd 20. století

Ostrava – Ostravské studio České televize zahájilo natáčení nové reality show inspirované zahraničními televizemi. Pořad Dovolená ve starých časech přenese na dva měsíce jednu třígenerační rodinu do významného období minulého století. Vybraná rodina souhlasila, že se po tu dobu vzdá svých mobilů, počítačů a dalších vymožeností současné doby. Přistoupila na hru na minulost před kamerami, vyzkouší si způsob života předků včetně dobového jídla, bydlení, oblečení i konfrontace s historickými událostmi.

Tvůrci pořadu v čele s ostravskou kreativní producentkou České televize Lenkou Polákovou se inspirovali úspěšnými zahraničními formáty podobného typu, které se formou reality snow snaží přiblížit různá historická období od doby kamenné po 20. století. „I u nás je zřejmý trend, že se lidé hodně zajímají o historii všedního dne. Dovolená ve starých časech nám umožní konfrontovat současného člověka zhýčkaného civilizací s životem v minulosti, a to do maximálních podrobností, “ uvedla Poláková.

O věrnost kulis budou dbát historici

Konkrétní historické období zatím tají. „Přesné informace dosud nemá ani ta naše rodina, i když už hodně tuší, mimo jiné podle kostýmů. Můžeme ale říct, že se jedná o důležité údobí 20. století,“ řekla Poláková. S televizním tvůrčím týmem spolupracuje spousta odborných poradců včetně historiků a architektů, kteří budou dbát o historickou věrnost všech kulis a atributů doby včetně jídla, oblečení, zařízení jejich dočasného bydliště i vysílání z rádia. Mobily, počítače a další věci, které v té době nebyly, nebudou moci hrdinové pořadu používat.

Do konkurzu se přihlásilo 400 rodin

Pro natáčení tvůrci vybrali samotu v Beskydech. „Přesnou lokalitu také zatím nechceme prozrazovat. Nebylo by žádoucí, aby je tam někdo hledal,“ doplnila Poláková. Dosud neobtížnější bylo najít třígenerační rodinu, která drží pohromadě a je schopna se na dva měsíce vyvázat ze svého současného života. „Do konkurzu se přihlásilo asi čtyři sta rodin. Vybrali jsme takovou, která je výjimečná právě svou soudržností. Hlavními postavami pořadu bude starší manželský pár, jejich dcera s manželem, dvěma dětmi a bratrancem. Je to rodina původem z Prahy, která žije v Doksech u Máchova jezera,“ prozradila Poláková.

Historie zabuší na dveře samoty

Proměna hrdinů Dovolené ve starých časech začala tuto sobotu. „Převlékli jsme je z jejich současného oblečení do kostýmů. Převezli jsme je do jejich přechodného bydliště a teď je s novým prostředím seznamujeme. Musím říct, že to zvládají s velkou grácií,“ řekla Lenka Poláková. Rodina je připravena i na to, že se jich dotknou velké dějinné události, podobně jako tomu bylo u skutečných obyvatel beskydských samot. „Budou k nim chodit další postavy, které budou evokovat dění té doby. Vycházeli jsme přitom nejen z velkých dějin, ale hodně jsme čerpali z regionální historie i z dobových kronik konkrétního místa,“ vysvětlovala Poláková. Nová reality show, která bude mít asi osm dílů, se bude vysílat pravděpodobně na jaře příštího roku.