Most, kámen i led. Pomníky obětí Velké války mají mnoho podob

Londýn - Před sto lety vstoupila Velká Británie do první světové války. Avšak oběti a místa bojů si připomínají lidé po celém světě. Ke vzpomínkám nejčastěji slouží památníky. Některé z nich vznikly hned po válce, jiné docela nedávno. Jejich podoba se liší – od tradiční kamenné desky až po tající ledové sochy.

Zajímavé pomníky obětí první světové války (zdroj: ČT24)

Dlouhá zákopová válka začala u Yperského oblouku. Němečtí vojáci tehdy ve snaze dobýt poslední kousek Belgie sáhli po jedovatém plynu. Dnes připomíná padlé hrdiny Meninská brána. Navržena byla jen tři roky po válce, přesto však nepředčí první památník z roku 1915. Je jím ten v Bílovicích nad Svitavou, jenž vznikl na popud spisovatele Rudolfa Těsnohlídka.

Během bojů zemřelo také několik milionů koní, psů a dalších zvířat, která získala svůj pomník. V londýnském Hyde Parku stojí už deset let.

Pomník obětem války v londýnském Toweru
Zdroj: ČT24/Historic Royal Palaces

Naopak nejnovějším se stal na dvě a půl hodiny pomník v Birmighamu. Brazilský umělec Nele Azevedo znázornil smrt téměř 16 milionů lidí pomocí tajících ledových sošek. Stejně jako před pár lety ve Florencii. Nápaditě pojali dočasný pomník také v londýnském Toweru, jehož hradby ztékají umělé rudé vlčí máky a vizuálně připomínají krveprolití, jež válka přinesla. Svůj mák zasadili také princ William s manželkou Kate.

Za zajímavými pomníky a uctít památku zesnulých se nechodí jen po Evropě. V Novém Dillí se obětem války klaní Indická brána a další netradiční památník stojí také na Novém Zélandu. Má podobu malého mostu, přes nějž denně projde i několik stovek lidí.