Kelarová a filharmonici motivují romské děti k ambicióznějšímu životu

Osada u Lenártova, Slovensko - Zpěvačka Ida Kelarová se v těchto dnech v rámci projektu Romano Drom vypravila na zapomenutá místa východního Slovenska. Na pomoc si vzala Českou filharmonii a společně se pokouší přenést „hudbu a radost z hudby do míst, o kterých téměř nikdo nechce vědět a která jsou symbolem sociálního vyloučení, bídy a života bez perspektivy.“ V Lenártově, Rudňanech, Rakúsích a Moldavě nad Bodvou hledá talentované děti, kterým chce dát díky hudbě šanci na lepší život.

Filharmonici většinou hrají v konzervativním prostředí, nyní jsou jejich působištěm rozpadající se bytovky a desítky chatrčí. Absenci veřejného osvětlení nahrazují louče a ohně. Koncert Idy Kelarové a českých filharmoniků byl v mnoha obcích vůbec jedinou kulturní akcí, která se tam kdy pořádala.

Hudebníky zvyklé na koncertní sály realita osady trochu vyděsila. Všechna negativa ale podle nich převážilo nadšení místních dětí. „Po stovkách let, kdy se (Romové) živili hudbou na nejvyšší úrovni, to prostě musí mít v krvi,“ míní Jana Kubánková ze souboru filharmoniků.

Kelarová a filharmonici motivují romské děti k ambicióznějšímu životu (zdroj: ČT24)

V osadách je až devadesátiprocentní nezaměstnanost. Kelarová chce motivovat místní děti, aby se v něčem snažily – alespoň v hudbě. Snaží se jim vštípit, aby na sobě pracovaly, něčeho dosáhly, a staly se tak vzorem pro vrstevníky. „Problém, který tady je a existuje, není na jednu ani dvě generace, ale možná na víc,“ vysvětluje zpěvačka.

Ida Kelarová se lidem ve slovenských osadách věnuje a pomáhá jim už dvě desítky let. Nejde přitom jen o podporu humanitární, ale především uměleckou. Každé léto organizuje provoz letní školy pro romské děti, mladé Čechy, Slováky a Maďary, kteří mají navzájem poznávat své tradice i kulturu. Jejich vzájemné spojení pak vyvrcholí v hudební vystoupení. Např. loni dětský sbor Čhavorenge vystupoval za doprovodu Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie Zlín a naposledy v prosinci s Filharmonií Brno.