Archiv planety. Berlín vystavuje nejstarší barevné fotografie

Berlín – Barevné fotografie z počátku dvacátého století jsou samy o sobě vzácností. Bohatý francouzský bankéř Albert Kahn jich během života dokázal nasbírat přes 70 tisíc. Vytvořil tak jakýsi archiv planety. Snímky z padesáti zemí světa odráží podobu světa v letech 1909 až 1931. Zlomek z nich vystavují v berlínské galerii Martin-Gropius Bau.

Francouzský bankéř a filantrop Albert Kahn (1860–1940) byl fascinován možností barevné fotografie pořízené autochromem. Vynález bratry Lumiérů byl komerčně vyráběn od roku 1907. Kahn tehdy najal fotografy, aby cestovali a dokumentovali tehdejší svět. Vystaveny jsou třeba snímky Adolfa Mietheho nebo Sergeje Prokudina-Gorského.

Mírové fotografie

„Chtěl, aby svět dokumentovali, fotografovali a přinesli o něm další informace. Chtěl, aby všichni mohli poznat lidi z cizích zemí a zjistit, že jsou stejní jako oni,“ říká ředitelka Státního muzea v Bonnu Gabriele Ülsbergová. Fotografové snímky vozili z cest po Evropě, Africe i Asii a Kahn celkově nashromáždil neuvěřitelný počet sedmdesáti tisíc fotek.

Většina fotografií z Kahnovy sbírky mapuje obraz světa ještě před tím, než ho zdevastovala první světová válka. „Výstavu jsme organizovali i pro to, abychom ukázali, co všechno válka zničila,“ doplňuje Gabriele Ülsbergová. „Byl přesvědčen o tom, že tyto fotografie a filmy přinesou mír. Jak už dnes víme, byl to utopický sen. Přesto takové osobnosti, jakou byl on, potřebujeme,“ zdůrazňuje ředitel Martin-Gropius Bau Gereon Sievernich.