„Oh Captain, My Captain!“ Internet zaplavila pocta Robinu Williamsovi

Los Angeles – Nedávná smrt komika Robina Williamse nezůstává bez odezvy. Po vyjádření několika slavných osobností nad ztrátou kolegy se do reakcí začali zapojovat i ostatní lidé, počítačoví programátoři či televizní zpravodajci. A činí tak velmi netradičními způsoby.

Zesnulý hollywoodský herec ožije v počítačové hře, jeho život bude pokračovat v království Azeroth. Tvůrci oblíbené on-line hry World of Warcraft se mu rozhodli vzdát poctu v podobě postavy, kterou podle Williamse stvoří. Konkrétní představy tvůrci nemají, zatím jen prozradili, že půjde o figuru inspirovanou některou z jeho oblíbených rolí. Tisíce fanoušků podepsaly petici, aby Williamsův duch mohl dál žít alespoň v tomto fantazijním světě.

Sám komik se netajil svou sympatií k počítačovým hrám a označoval se za vášnivého hráče. Měl rád právě World od Warcraft, o čemž svědčí i to, že svou dceru Zeldu pojmenoval právě podle hry Legend of Zelda.

Zpravodajská relace Tagesschau uctila památku Robina Williamse (zdroj: ČT24)

Kvůli Williamsovi porušila svá obvyklá pravidla i jedna z nejkonzervativnějších zpravodajských relací v Evropě, německá Tagesschau. Moderátorka obvykle velmi přísných a seriózních zpráv na jeho počest moderovala bosá na stole, čímž odkazovala na jednu z Williamsových nejslavnějších rolí ze snímku Společnost mrtvých básníků.

O největší záplavu kondolencí se však postarali „obyčejní“ uživatelé internetu. V návaznosti na výše zmíněné moderování zpráv na stole začali fanoušci Robina Williamse postovat vlastní fotografie, kde ze stolu shlížejí na zem. Snímky na Twitteru a Tumblr většinou doprovází ona nejslavnější replika: „Oh captain, my captain!“, která původně pochází z knihy básníka Walta Whitmana.

Film Společnost mrtvých básníků z roku 1989 vypráví o novém učiteli na chlapecké akademii ve Vermontu. Profesor angličtiny však praktikuje nezvyklé učební metody, čímž si své svěřence získá a vypěstuje v nich oddanost. Na jeho počest se rozhodnou oživit Společnost mrtvých básníků, jíž byl učitel kdysi členem, avšak vše má samozřejmě háček… Williams během natáčení prý prohlásil, že by si přesně takového vyučujícího během studií přál mít.