Expendables 3: Testosteronový koktejl pro tolerantní pamětníky

Jsou určeni k odstřelu, ale pořád tu jsou, protože jsou neprůstřelní. Okoralí, ošoupaní, elegantně sešlí, zbrázděni sebevražednými misemi a páchnoucí potem, krví a vítěznými doutníky. Další návrat zabijáckých penzistů, kteří ještě nechtějí do důchodu ani do penálu. Jsou to pořád staré, spolehlivé páky, které umí efektivně zabíjet nebezpečné hajzly. A umí to dobře! Vlastně ani neumí pořádně nic jiného. Jste-li příznivci žánru, je zábavné být při tom.

Na filmová plátna se v jatečním staccatu příručního děla s otáčivou hlavní Dillon M134D Gatling, podbarveného explozemi pětadvacetimilimetrových vzdušných granátů, řítí parta exhumovaných, ale při zabíjení stále přičinlivých ikon, které zrodily akční osmdesátky. Tentokrát si do krvavého baletu pro pokročilé přizvali pár (přiznejme, že očekávaných) posil a snaživý dorost, aby bylo koho učit řemeslo a posléze také koho zachraňovat. V zásadě blbém, banálně přímočarém a na logiku kálejícím (skoro) příběhu, který akčňákům tak sluší a jeho vděčné diváky zbytečně nerozptyluje, se podle týmového sloganu „Společně jsme začali, společně to skončíme“ pouští do další bitvy, která dokazuje, že pořád ještě nepatří jen do minulosti a zaprášeného fundusu.

Poté, co Sly vlastnoručně resuscitoval (rozuměj: vystřihl scénář i režii) obě své kultovky (Rocky Balboa, 2006 a Rambo: Do pekla a zpět, 2008), si tradičně ponechal dvouletý time out, aby v roce 2010 představil svůj nový autorský projekt, akční týmovku a lehce nostalgickou srdcovku Expendables: Postradatelní. Právě tehdy začalo vítězné tažení starých akčních pardálů a bylo vcelku jasné, že jsme je v drsné akci na ostrově Vilena neviděli naposled, protože nějaký ten výživný záporák, kterého potřebuje CIA poslat do kopru a neumazat si při tom ruce, se přece vždycky najde. A taky, že ano! Po dalších dvou letech jsme si je vychutnali, jak si to rozdávají s Jeanem-Claudem Van Dammem nad pěti tunami plutonia, a nikdo už nepochyboval, že se tu v daném formátu zrodila výživná série, která má drive i budoucnost.

A tak je tady máme potřetí. A ať se vám to líbí, nebo ne, za další dva roky je plánovaná čtyřka (údajně i s Piercem Brosnanem).

Gerontoví parťáci

… znovu přicházejí, o další dva roky starší, ale pořád ve slušné formě, oldschoolovém aranžmá a tentokrát i rozšířené sestavě. Čeká je pěkně hnusná fuška a brutální krvavá řezničina, neboť proti nim stojí hustý záporák a všehoschopný obchodník se zbraněmi Conrad Stonebanks (který vypadá úplně jako Mel Gibson, který před natáčením hodně dřel v posilovně). Kdysi k nim patřil, pak měl nějakou dobu Sly pocit, že se mu ho podařilo sejmout, ale evidentně se to zcela nepovedlo, a to je dobře, protože je to záporák, který má přesvědčivě hrozivý look a patří k nejlepším figurám téhle bojovky.

Mezi další přírůstky se pak řadí elitní operační důstojník CIA Max Drummer alias Harrison Ford, který najmul tuhle žoldáckou partu, aby dostal Stonebankse živého, což je problém, protože šéf Expendables Barney by chtěl v případě tohohle pancharta napodruhé úspěšně dotáhnout do konce to, co poprvé úplně nevyšlo. A vzhledem k tomu, že si tuhle ústřední figuru Stallone rezervuje pro sebe a zároveň je autorem scénáře, hádejte, jak to asi může dopadnout a zdali Drummer nakonec dostane to, co chce.

Efektivními posilami Barneyho týmu je pak doktor Smrt Wesley Snipes, který je na kuchání kudlami možná ještě o něco lepší nežli Barneyho zástupce Jason Statham, a dramatické situace odlehčující kecálista Galgo (Antonio Banderas), který už nutně potřebuje nějakou bojovou fušku, aby měl kde upustit páru. A nad tím vším krouží Trent Mauser (Arnold Schwarzenegger) a Jet Li, který si sem přišel spíš zastřílet nežli vyzkoušet svůj Kung-fu Orlí spár (což je možná i trochu škoda).

Ve druhém plánu pak do hry vstupuje parta žoldáckých bažantů, kteří vám zas až tolik trhat žíly nebudou. Teda kromě dobře rostlé Rondy Rouseyové, olympisjké medailistky v judu a specialistky na kontaktní boj zblízka, která dokáže položit chlapa na lopatky, kdykoli na to dostane chuť. Barney je naverboval na rumunskou misi, odkud se pravděpodobně nikdo z nich nevrátí, jednak proto, aby se teenagerovská část publika měla koho chytit a jednak proto, aby nezlikvidoval svoji starou partu (což je rozhodnutí v jistém smyslu logické, byť lidsky poněkud problematické). Ale ani jemu nevyjde vždycky všechno, jak si naplánoval. Divoký lov na Stonebankse začíná.

Postradatelní potřetí v akci (zdroj: ČT24)

Ranaři, co se s tím nemažou

Otvírák, v němž tahle partička levou zadní osvobodí uvězněného Wesleyho Snipese, nastavuje základní tóninu a jasně a poctivě deklaruje, co nás další dvě hodiny čeká. Stará, dobrá a našlapaná akce v podání akčních hvězd, které takhle společně nikde jinde nejsou k vidění. Na povel je měl v celovečerní branži vcelku nezkušený režisér Patrick Hughes, který má hodně odpracováno hlavně v oblasti reklamních spotů, ale v jeho hrané celovečerní filmografii najdeme před Expendables jen jediný titul, debut s ilustrativním názvem Red Hill: Krvavý zapadákov, což je docela slušný a hodně temný thriller, který se mu podařilo natočit za pár babek. Scénář, pod nímž je podepsán také Sylvester Stallone, natočil s respektem, akční scény mají přehledné a dostatečně dynamické aranžmá a rumunské exteriéry potřebnou patinu. Stručně řečeno: na začátečníka v žánru to zvládl docela slušně (byť nepředvedl žádné třeskuté režijní finty a nápady) a navíc se nesesypal před týmem kultovních akčních hvězd, což by každý na jeho místě nezvládl.

Jeho Expendables jsou dostatečně tempařské a nabízejí nikoli zcela dementní story, explodující akce, husté hlášky, drsný vtip, cool ranaře a přesvědčivého záporáka. Co víc je od nich vlastně možné chtít? Tenhle penzijní akční záhul je evidentně určený milovníkům žánru a rozhodně nemá smysl počítat tu klišé a mrtvoly. Stačí jen vzít na vědomí, že obojího je tu hodně. Přestože již vyprchalo příjemné překvapení jedničky a my si po vydařené dvojce na tuhle žoldáckou bandu již zvykli, takže trojka může vzbuzovat pocit čehosi standardního, co se už dál nikam významně neposouvá, pořád platí, že jsou tihle namakaní borci nejlepší, že nabízejí dobrou akční zábavu a jejich jízda dosud neskončila. Možná jim k tomu bude (tak jako dosud) hrát soundtrack Briana Tylera, a až nastane ta správná chvíle, popadne černý golem Caesar do své tlapy padesátikilový Gatling a vzápětí rozmázne několik desítek hnusáků o zeď, protože nastal „čas pokosit trávník“.

Poznámka: Je zřejmé, že tohle není film, na který se chodí se slečnou v bláhové naději, že se uprostřed vřavy přivine k vašemu bicepsu nebo jinému, dobře prokreslenému svalu (i když jsou vzácné výjimky, které potvrzují pravidlo).

EXPENDABLES 3 / EXPENDABLES: POSTRADATELNÍ 3. USA 2014, 126 min, české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Patrick Hughes. Scénář: Sylvester Stallone, Katrin Benediktová, Creighton Rothenberger. Kamera: Peter Menzies Jr. Hudba: Brian Tyler. Hrají: Sylvester Stallone (Barney Ross), Jason Statham (Lee Christmas), Wesley Snipes (Doktor Smrt), Antonio Banderas (Galgo), Dolph Lundgren (Gunnar Jensen), Mel Gibson (Conrad Stonebanks), Harrison Ford (Max Drummer), Arnold Schwarzenegger (Trent Mauser), Jet Li (Yin Yang), Kellan Lutz (John Smilee), Ronda Rouseyová (Luna). V kinech od 14. srpna 2014.