Natočit film za dva dny? Tradiční soutěž otevírá cestu do Cannes

Praha – Česko se zapojuje do největší časově omezené tvůrčí filmové soutěže na světě. Účastníci festivalu 48 Hour Film Project (48 HFP) mají za úkol během dvou dnů natočit snímek. To vše na základě předem určené rekvizity, přičemž finální dílko se musí vejít do čtyř až sedmi minut. V Praze se akce uskuteční počtvrté, tentokrát od 5. do 13. září. Festival nyní představil ceny a své porotce – jedním z nich bude herec a režisér Jiří Mádl.

Kapacita přihlášených je omezená, zájemci se přesto mohou do projektu zapojit na adrese Praha48film. Loni se soutěže účastnilo skoro sedmdesát filmařských týmů se stovkami členů. Všichni soutěžící budou letos povinně natáčet o víkendu 5.-7. září, jméno vítěze se dozvědí v kinu Aero 13. září, kde proběhnou slavnostní projekce. 

Soutěž bude hodnotit porota složená z odborníků z řad obchodního a filmového průmyslu i z českých známých osobností. Do role porotce vstoupí třeba herec Jiří Mádl.

  • Česká televize, která je partnerem celého klání, posléze odvysílá filmy, které budou slavit úspěch a jejichž tvůrci si odnesou ceny. Některé ze snímků nabídne ČT24 k dispozici v iVysílání.
  • První ročník filmařské soutěže se uskutečnil v roce 2001 ve Washingtonu.
  • Akce se od té doby každoročně účastní víc než sto dvacet měst po celém světě.
  • Letošní Filmapalooza - tedy mezinárodní finále 48 HFP - se bude konat na jaře roku 2015 v Los Angeles.

Vítězný film roku 2013

Pražský vítěz bojuje o mezinárodní Grand Prix, o pět tisíc dolarů a o šanci zařadit se mezi ty šťastné snímky, které v příštím roce promítne francouzský filmový festival v Cannes. Mezinárodní finále se uskuteční na jaře v Los Angeles. Předloni se vítězný snímek 48HFP na francouzskou riviéru probojoval, a dokonce se promítal i v Novém Mexiku.

Jak si své vítězství vychutnali vítězní filmaři z týmu Láska v Hollywoodu a v Cannes před dvěma lety, se podívejte zde: