Čtyři oči, rozpůlený obličej – co je to? Tvorba výtvarnice Hikaru Cho

Bodypainting neboli malování na tělo získává na popularitě. Umělci si ho vychvalují hlavně proto, že jim poskytuje nové možnosti seberealizace a pozorovatelům nabízí opravdu nečekaný prožitek. Japonská výtvarnice Hikaru Cho tuto techniku dovedla ještě dál a díky ní lidem na těle přibývají sotva uvěřitelné přírůstky.

K dokonalé iluzi nemusí mít člověk po ruce sofistikované digitální technologie, stačí malířský talent. Výtvarnice Hikaru Cho v podstatě potřebuje jen štětec, barvy a tělo svého modelu. Japonka dokáže nakreslit natolik dokonalý obraz, že vypadá skutečně a velmi netradičně. Stejně snadno, jako se dá po oddělení hlavy v hrdle objevit citrón, je možné z lidské tváře sklízet zralé mandarinky.

Nové objekty totiž  maluje svým modelům na kůži tak přesvědčivě, jako by k jejich tělu patřily od narození. Její tvorba občas připomíná jemnou práci chirurgů. Na rozdíl od nich sice lidem orgány transplantovat nedokáže, každopádně ale její práce vnáší do umění nový pohled.

„Začalo to tak, že jsem chtěla doma něco namalovat a hledala jsem na co. Už mě nic nebavilo, tak jsem si jednoduše vzala svoji ruku a namalovala na ni oko,“ vypráví o svých začátcích výtvarnice. Lidé její zírající ruka fascinovala, a tak se rozhodla vytvářet další orgány na těla svých modelů.

Díky své zručnosti a preciznosti začala čínsko-japonská umělkyně Hikaru Cho rychle sklízet úspěchy. Její dílo má navíc i filosofickou myšlenku, která zaujala organizaci Amnesty International. Ta její díla využila v kampani za sexuální a reproduktivní práva.