Nová sezona v pražském Národním: na programu jsou hlavně mzdy

Praha - Národní divadlo v Praze zahájilo sezonu 2014/2015. Návštěvníci první české scény se v ní mohou těšit na devatenáct premiér, pracovníci a tvůrci divadla na zlepšení platových podmínek. Mzdy zaměstnanců mají být v nadcházející sezoně prioritou číslo jedna.

Mzdy zaměstnanců ND by se měly díky navýšení rozpočtu pro ministerstvo kultury o dvě miliardy korun zvýšit o 3,5 procenta. Vyplynulo to z dnešního setkání vedení divadla se zaměstnanci, jehož se účastnil i ministr kultury Daniel Herman.

  • "Mzdy jsou hlavní prioritou. Když to řeknu ošklivě, tak hlavním výrobním nástrojem divadla jsou lidé. V divadle nemůžete vyměnit lepší stroje za horší a tím ušetřit. V divadle musíte nakoupit lepší herce, zpěváky a tanečníky, abyste dělali lepší představení. A samozřejmě není možné, aby zkušený přední muzikant z orchestru při 120 představeních ročně a každodenním cvičení a zkoušení bral 21 tisíc korun," uvědomuje si ředitel ND Jan Burian. Pro srovnání: průměrný plat v Praze činí přibližně o deset tisíc více.

Dopomoct ke zlepšení mzdových podmínek by Národnímu divadlu mohl i návrh zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře. Jeho hlavní zásady jsou součástí koncepce dalšího rozvoje ND, kterou Burian spolu s Garanční radou divadla předložil začátkem měsíce ministru Hermanovi. 

„V podstatě jde o to změnit rigidní příspěvkovou organizaci, která často pracuje podle pravidel platných před rokem 1989, na moderní evropskou kulturní instituci. Konkrétně to znamená například změnu systému mzdové regulace. Dát divadlu prostor chovat se odborně a tak, aby využívalo svého ekonomického i tvůrčího potenciálu v maximální možné míře, ne podle nějakých úřednických pravidel,“ vysvětlil Burian. Zákon se podle jeho slov k projednání dostane zřejmě v první polovině příštího roku.

Rekonstrukce, reorganizace

Mezi dalšími mimouměleckými úkoly pro sezonu 2014/15 zmínil Burian dokončení rekonstrukce fasády historické budovy a vypsání architektonické soutěže na rekonstrukci Nové scény ND. V roce 2016 by pak měla s opravami přijít řada na budovu Státní opery. „Chceme vytvořit moderní divadlo, které nebude pracovat v horších podmínkách než třeba scény ve Varšavě či Budapešti,“ plánuje Burian.

Už 1. září se ředitelův management pustí do reorganizačních kroků týkajících se především decentralizace technického servisu. Tento krok připravuje co největší budoucí samostatnost jednotlivých divadelních budov ND.

Program: 19 minus 1989

Sedm desítek repertoárových titulů, z toho 19 premiér, ve čtyřech budovách. Přičemž činohra osmi inscenacemi bude reflektovat přelomový rok 1989. Nadcházející sezonu provází také personální změny: posilou činohry bude Daniel Špinar; dosavadní kmenový režisér Ivan Rajmont ND opustil. Vedení ND také připravuje změny na postech uměleckých šéfů v souvislosti s tím, že v červnu 2015 končí mandáty šéfům baletu Petru Zuskovi a činohry Michalu Dočekalovi. V prvním případě oslovil ředitel Burian kandidáty ze zahraničí, k vedení činoherního souboru hodlá vyzvat během podzimu několik domácích osobností v uzavřeném výběrovém řízení.

  • Činohra: Rok 1989 připomene původní inscenace Jiřího Adámka nazvaná Po sametu anebo německý Kámen, napsaný k 20. výročí pádu Berlínské zdi. Obecnější souvislost s pro nás přelomovým datem bude mít francouzská freska o Velké francouzské revoluci; příběh maurského vojevůdce Othella anebo adaptace pamětí swingového pianisty Jiřího Traxlera. Fantastickými objevy předminulého století provedou Podivuhodné cesty Julese Verna.
  • Opera chystá 12 premiér od Mozartovy opery Kouzelná flétna až po soudobé autory. Úvodní inscenací nadcházející sezony bude 9. října na jevišti Národního divadla poslední opera Zdeňka Fibicha Pád Arkuna. První premiérou v historické budově Státní opery dramaturgie 23. října připomene letošní 150. výročí narození Richarda Strausse. Mezinárodně oceňovaný režisér a umělecký ředitel Národní opery Velkého divadla ve Varšavě Mariusz Treliński připraví svůj český debut Salome.
  • Balet poprvé v historii ve Státní opeře představí 20. listopadu klasický titul La Bayadere. Na stejném jevišti se uskuteční 5. března 2015 i druhá premiéra sezony - baletní triptych s názvem Ballettissimo. Třetí premiérou zařadí Balet ND do svého repertoáru dílo izraelského choreografa Ohada Naharina. S třetí premiérou se pak 4. června příštího roku Balet ND přesune na Novou scénu, kde přivítá do svého repertoáru dílo světoznámého izraelského choreografa Ohada Naharina.