Nevybuchlá bomba, film i fotografie připomínají bombardování Brna

Brno – Před sedmdesáti lety zaútočili na Brno ze vzduchu Američané. Sirény pak zněly městem pravidelně až do konce druhé světové války. Bombové nálety nově připomíná výstava na Špilberku, část exponátů do ní věnovali pamětníci.

Letecká válka – cíl Brno (zdroj: ČT24)

Na výstavě Letecká válka – cíl Brno je promítán německý propagandistický snímek, který nálety spojenců interpretoval jako teroristický čin. K vidění jsou dobové fotografie dokumentující rozsah škod v místech dopadů bomb, připravena je také maketa protileteckého krytu, jejímž cílem je navodit autentický pocit z bombardování. „Pro mladší generaci, aby si připomněla, jak to bombardování mohlo vypadat, máme kryt s autentickými zvuky náletů,“ popsal kurátor výstavy Petr Vachůt. Atmosféru dokreslují i dobové artefakty – části letadel, modely bombardérů, dobový tisk nebo přetištěný leták protiletecké obrany.

Výjimečným exponátem je sovětská bomba, která dopadla 25. 4. 1945 na holičství v Kohoutovicích, ale nikdy nevybuchla. Jelikož letadlo, které ji shodilo, bylo krátce poté Němci sestřeleno, bylo možné dle dochovaných trosek dohledat v ruských archivech i jméno pilota. Byl jím Viktor Sergejevič Kašutin, jemuž byl také v kohoutovickém lese postaven pomník.

Americké a později sovětské bombardéry cílily hlavně na brněnské továrny, kde se vyráběly zbraně pro wehrmacht. Bomby ale pravidelně dopadaly na střed města, ulice i Křenovou nebo okolí brněnského nádraží. V důsledku bombardování Brna mezi léty 1944–1945 byl v Brně zničen každý druhý dům a zemřelo téměř 700 lidí.