Balet Národního divadla získal nový sál. Zuska zůstane ještě dva roky

Praha - Balet Národního divadla získal nový taneční sál. Ten výrazně zlepší pracovní podmínky pražského baletu. Rekonstrukce křídla Anenského kláštera, kde byl původně sklad kostýmů, trvala déle než rok. Tanečníci mají k dispozici nový baletní sál, šatny i zázemí. Soubor má dnes 82 členů a hraje na čtyřech scénách okolo 150 představení ročně.

Balet Národního divadla má nový taneční sál (zdroj: ČT24)

Ředitel Národního divadla Jan Burian při slavnostním otevření prostor připomněl, že málokdo z diváků si uvědomuje, jak náročná je práce tanečníků a jak krátký je jejich profesní život, a že krátký umělecký výkon na jevišti je střídán neuvěřitelnou dřinou. „Věřím, že se nám podaří zlepšit i vaše odměňování, aby nejen pracovní prostředí, ale i gáže byly aspoň na středoevropské úrovni,“ uvedl ředitel divadla.

Systémové zvyšování platů prosazuje také šéf baletu Petr Zuska. Navýšení o 3,5 procenta, které v pondělí přislíbil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), situaci prý neřeší. „Má ode mne už dva měsíce zpracovaný materiál, kde je například porovnání platů nikoliv s Berlínem anebo Mnichovem, ale se srovnatelnými městy v postkomunistických zemích jako Varšava nebo Budapešť. A jsme na tom velice bídně,“ zdůrazňuje Zuska.

Zuska zůstane šéfem baletu další dva roky

Šéf baletu Petr Zuska měl v létě příštího roku skončit, ředitel divadla Jan Burian však České televizi sdělil, že se v těchto dnech dohodli na další dva roky. „Bylo by vhodné, aby Petra Zusku do budoucna nahradila zajímavá kvalitní osobnost ze zahraničí, a to je proces, který bude chvíli trvat. Dohodli jsme se, že Petrovi Zuskovi i s ohledem na jeho vynikající výsledky prodloužím mandát o dva roky,“ prozradil Burian.

Burian zároveň již oslovil několik kandidátů z řad umělců působících v zahraničí, mluví se o bratrech Bubeníčkových, primabaleríně Darie Klimentové nebo Filipu Barankiewiczovi ze stuttgartského baletu. Zda světově uznávaný choreograf Petr Zuska bude v Národním divadle i nadále umělecky působit pod novým vedením, není zatím jasné.

Umělecký šéf baletu Petr Zuska, ředitel Národního divadla Jan Burian a provozně-technický šéf divadla Václav Pelouch
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Baletní soubor ND je největším tanečním ansámblem v České republice. S jeho založením roku 1883 vznikla souvislá vývojová tradice českého profesionálního tance. Po nedávném sloučení s baletem Státní opery má dnes 82 členů, v jeho čele stojí 12 let Petr Zuska. V Baletu ND jsou v angažmá tanečníci z České republiky, Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Moldávie, USA, Velké Británie, Francie, Maďarska, Nového Zélandu, Japonska a Itálie.

Anenský areál je bývalý klášter sv. Anny a nachází se mezi Anenským náměstím a Liliovou ulicí. Jeho historie sahá do středověku, jedny z nejstarších zmínek hovoří o původní rotundě sv. Vavřince založené sv. Václavem v roce 927. O místě se zmiňuje i ve své Kronice české Václav Hájek z Libočan, který byl v kostele v roce 1553 pochován. Za husitských bouří v Praze se sem uchýlily i řeholnice několika církevních řádů.

Samotný kostel byl odsvěcen za josefínských reforem v roce 1782, v 18. století sloužil jako bytový komplex, v 19. století v něm sídlila tiskárna. Celý Anenský dvůr i s kostelem měla po jistou dobu v pronájmu firma Oskar Stein, velkoobchod papírem, u níž jako fakturant pracoval Jaroslav Foglar; prostor kláštera se údajně promítá i do jeho Stínadel. Po roce 1948 v areálu působil až do roku 1976 tiskařský podnik Svoboda. Poté objekt získalo jako technické zázemí Národní divadlo, které je jeho majitelem dosud.