Co svět čeká ode mě a já od něho? Ptá se Irglová na nové desce

Reykjavík - Světovou slávu brala Markéta Irglová vždy s nadhledem, i poté, co dostala Oscara za píseň z filmu Once. Usadila se na Islandu, založila rodinu a hudebně přemítá. Po třech letech vydává novou desku, která je podle zpěvaččiných slov o hledání.

Irglová: Nová deska je o hledání (zdroj: ČT24)

Severská melancholie a poetika jí učarovala. Do země písně a ledu se poprvé podívala s projektem Swell Season, v němž se připojila ke Glenu Hansardovi. Z místní krajiny pro ni netryská jenom voda, ale i energie a inspirace. Na ostrově žije už dva roky a vychovává devítiměsíční dceru. 

Tři roky po svém debutu Anar přichází s deskou Muna - v překladu pamatovat si. Oproti prvotině je nové album zvukově bohatší. Zazní na něm sedmadvacet - hlavně místních - hudebníků, chrámový sbor i zpěvaččina sestra Zuzana. Zatímco dříve se šestadvacetiletá autorka zabývala mezilidskými vztahy, druhá řadovka je spíš o duchovním hledání.

„První deska byla hodně osobní, druhá je spíše spirutálně založená, vedu dialogy sama se sebou, obracím se i k Bohu. Rozebírám můj vztah se světem, co od světa čekám a co svět čeká ode mě,“ upřesnila Irglová.

Album Muna vydá 23. září, v rodném Valašském Meziříčí ji přestaví 9. listopadu, v Praze vystoupí o den později. Předskakovat bude izraelská písničkářka Rosi Golanová.