Jabloně jsou na žižkovském nádraží v undergroundu

Praha – V žižkovském podzemí můžete narazit na klasické malířství. Čtyři mladí umělci připravili společnou výstavu s neobvyklým konceptem pro podzemní sál pražského Nákladového nádraží. Expozice ve studeném skladišti nese poetický název: Prošel jsem kolem jabloně.

Prošel jsem kolem žižkovské jabloně (zdroj: ČT24)

Málokdo tuší, jak působivý prostor se skrývá pod úrovní Nákladového nádraží. Čtyři mladí malíři se rozhodli se sálem popasovat a naplnit ho velkoformátovými malbami. „Byť je to klasický industriální prostor, tak má, je to zvláštní slovo, ale sakrální náladu,“ uvedl malíř Filip Švehla. Syrové prostředí přivedlo malíře i ke specifickým tématům. 

„Všechny mé obrazy, které tu jsou vystavené, vznikly pro tento prostor za poslední dva měsíce. Kreslím během cest a zaznamenávám zapomenutá místa a zátiší, plná opuštěných věci,“ popsal své dílo malíř Matěj Macháček. „Když jsem maloval pod Barrandovským mostem, zajímala mě jeho monumentalita a jak působí na člověka. Působí až fyzicky. Proto jsem maloval přímo na místě, taky jsem maloval v noci, často se mi tam dostala zajímavá barevnost,“ popisuje své obrazy další z malířů Jan Heres.

Prošel jsem kolem jabloně: Jan Harant, Jan Heres, Matěj Macháček, Filip Švehla

  • Kdy: 16. 9. – 21. 9.
  • Kde: Nákladové nádraží Žižkov

Čtyři umělci výstavou uzavřeli tři společné roky na akademii, po kterých je rozdělí různé zahraniční stáže. „Všichni si uvědomili, že jsou na zlomu. Možná to nejzajímavější na tom je, že oni sami si dali ten úkol něco zkoušet najít,“ komentoval instalaci student historie umění Martin Žemlička, který je autorem předmluvy k výstavě. 

Jak sami tvůrci říkají, většina diváků chodí na výstavy hned v prvním týdnu, proto ani delší termín neplánují. Díla tu budou k vidění pouze do neděle.