Thom (new) Yorke: novou desku vydal novou cestou

Londýn - Mohlo by to prospět všem hudebníkům, domnívá se Thom Yorke o způsobu, jakým vydal své druhé sólové album. Zpěvák kapely Radiohead překvapivě vydal novou desku v pátek 27. září a nabídl ji ke stažení na síti BitTorrent, jež bývá spojována s internetovými piráty.

Nové album Thoma Yorka je k mání jen na internetu (zdroj: ČT24)

„Zkouším něco nového. Nevím, jak to dopadne,“ podotkl Yorke k distribuci alba s názvem Tomorrow's Modern Boxes. Osm nových skladeb seženou fanoušci na internetu, stáhnout si je můžou v přepočtu za 130 korun. V obchodech koupí jen vinyl.

Yorke tento krok považuje za vzkaz hudebním společnostem, které podle něj na serverech rozdávají čím dál víc hudby zdarma a porušují tak autorská práva. Věří, že přímým prodejem na internetu si umělci stěžující si na nízké příjmy z autorských práv vydělají víc.

Není jediný, kdo velké vydavatelské firmy ignoruje záměrně. Jeho domovská kapela Radiohead před sedmi lety nabízela desku In Rainbows za tolik, kolik za ni byli fanoušci sami ochotni dát. A uvažuje, že zamíří na internet při prodeji i příště.

Svou novinku nabízí Thom Yorke novátorských způsobem jen několik týdnů poté, co irská skupina U2 také zvolila jinou cestu - své zatím poslední album Songs of Innocence poskytla zdarma na iTunes jako součást reklamní akce pořádané americkou firmou Apple.