Škvoreckého cenu 2014 přitahují životopisy a vítězové

Praha - Spisovatelé Petra Hůlová a Emil Hakl mohou získat druhou Cenu Josefa Škvoreckého. Jejich jména jsou mezi šesticí finalistů osmého ročníku. Nejpočetněji zastoupeny v nejužších nominacích na ocenění za nejlepší původní českou prózu jsou knihy inspirované životopisy výrazných uměleckých osobností.

Hakl, který v roce 2010 zvítězil svými Pravidly směšného chování, se nyní do finále dostal díky Hovězím kostkám, hořkovtipným povídkám o proměnách české společnosti za posledních třicet let. Hůlová, oceněná v roce 2008 za Stanici Tajga, zaujala Macochou, zdánlivě autobiografickým románem o spisovatelce-matce. Oba autoři se coby vítězové stali porotci cen, o letošních nominacích ale rozhodovat nebudou.

Do finále postoupila dokonce tři díla o výrazných uměleckých osobnostech: Dějiny světla, tedy beletrizovaný životopis fotografa Františka Drtikola od Jana Němce; Básník aneb Román o Ivanu Blatném od Martina Reinera a kniha Lucie Tučkové o básnířce Suzanne Renaudové Petrkov 13. Šestici uzavírá rozsáhlý román Vítr, tma, přítomnost, jímž se do české literatury po více než deseti letech vrátil Václav Kahuda.

Vítěze osmého ročníku ceny, udělované Společností Josefa Škvoreckého, vybere porota v listopadu.