Život podle Havla: absurdita i pohádka

„Jde o příběh ojedinělý, má rysy absurdity, pohádky, tragédie i komedie,“ říká o svém vlastním příběhu Václav Havel v dokumentu Andrey Sedláčkové. Ojedinělý je zejména jeho vlastními komentáři. Snímek vznikal ve francouzsko-české koprodukci a jeho cílem nebylo mapovat dějiny, ale vytvořit filmový portrét někdejšího disidenta a následně českého prezidenta. Přes všechen materiál, který byl kdy o něm natočen, biografický film o celoživotním Havlově příběhu chybí, říkají tvůrci.

Život podle Václava Havla vměstnala Andrea Sedláčková do sedmdesáti minut. Havla představuje ve všech životních etapách a rolích: jako intelektuálního rebela, milovníka žen a života i obdivovatele undergroundu a rockerů - a také jako hlavního vypravěče vlastního příběhu. Připojen je i režisérčin osobní komentář, naopak ve filmu nemluví žádní pamětníci ani historici. 

Sedláčková dokument vytvořila z šesti set hodin archivních materiálů, stovek fotografií a osobních dokumentů, část jich poskytla také Havlova rodina. „První dvě třetiny filmu jsou plné dramatických zvratů, už z toho důvodu, že období mládí a zrání bývá často zajímavější než období sbírání plodů a pomalého mizení ze scény. Postavení Havla během revoluce, prezidentské období, odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení, to bylo na filmu to nejtěžší, protože je složité reflektovat něco, co ještě máme v živé paměti,“ přiznává dokumentaristka. 

Ona sama se s Havlem seznámila ve svých dvaadvaceti letech v létě 1989 na proslulé chalupě na Hrádečku těsně před svou emigrací do Paříže a později s Havlem natáčela rozhovor do svého dokumentu o listopadu 1989.

Portrét Havla vznikl jako historicky první mezinárodní koprodukce České televize a franouzsko-německé televize ARTE. Na ARTE bude uveden 16. listopadu, o čtyři dny později jej promítne pražské kino Lucerna. Česká televize dokument zařadí do programu u příležitosti prosincového výročí Havlova úmrtí. V plánu jsou tak školní projekce nebo uvedení filmu v Českém centru v New Yorku v souvislosti s odhalením busty Václava Havla v Kongresu Spojených států amerických ve Washingtonu.

Život podle Havla je dokumentárním debutem Andrey Sedláčkové, která je především režisérkou hraných filmů. Její poslední počin - dopingové drama ze socialistického Československa Fair Play - je nominován na „evropského Oscara“ a byl vyslán i do boje o toho pravého.