51. Zlatou Prahu vyhrál Disportrét

Praha - Taneční a hudební televizní snímky představil návštěvníkům v uplynulých třech dnech festival Zlatá Praha. Na závěr ocenil ty nejlepší - hlavní cenu Grand Prix Golden Prague si vytančil dokument o španělském choreografovi Nachovi Duatovi, v 51. ročníku ale uspěli i čeští tvůrci. Vítězný snímek Disportrét získal i Cenu České televize.

Porota na vítězném filmu ocenila způsob, jakým tvůrci dokumentu dokázali zachytit příběh slavného choreografa, opouštějícího po dvaceti letech nedobrovolně soubor, který od samého počátku formoval. „Jde o syrové a autentické ztvárnění kulturní a sociální izolace člověka a umělce,“ domnívají se porotci. Jeho autorem je Ulrik Wivel, sám tanečník, věnuje se ale i filmařině, režíroval například dokumentární portrét dánské královny u příležitosti jejích 70. narozenin.

Ocenění Nadace Vize získal režisér Martin Kubala, jemuž se podařilo proniknout do Romantického vesmíru Libora Peška. „Libor Pešek se na své životní cestě naučil pokorně naslouchat hudbě, lidem i životu. Stejně tak jako režisér a kameraman Martin Kubala, který se naučil naslouchat životu i umění Libora Peška,“ stojí ve zdůvodnění poroty k dokumentu o významném českém dirigentovi.

Libor Pešek v dokumentu Martina Kubaly Romantický vesmír Libora Peška
Zdroj: ČT24/MTF Zlatá Praha

Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin si odnášejí dva snímky: Péťa a vlk, nápadité Prokofjevovo dílo v podání Francouzského národního orchestru za řízení D. Gattiho, a Requiem pro mladého básníka, experimentální a podnětný film, který podle poroty kombinuje jedno z nejvlivnějších děl 20. století s výjimečnými archivními záběry a živým představením. 

Další slavné dílo - Čajkovského Romeo a Julie v nastudování švédského choreografa Matse Eka - se povedlo „citlivě a s láskou přenést z jeviště na televizní obrazovku“, za což autorům záznamu patří cena Český křišťál v kategorii Performing Arts. Českým křišťálem byl oceněn zároveň také Mesiáš v nalezeneckém útulku, „řemeslně zpracovaný a historicky přesný“ dokument o mistrovském díle Georga Friedricha Händela.

Festival Zlatá Praha, který představuje televizní snímky s hudební a taneční tematikou, letos vstoupil do druhého půlstoletí své existence. „Letošní ročník je mostem mezi tra­diční podobou festivalu tak, jak jsme jej po pa­desát let vnímali, a jeho novou podobou, kterou představíme v dalších letech. Naším cílem je, aby již nebyl jen televizním svátkem hudby a tance, ale aby se z něj stala vý­znamná událost pro širokou veřejnost, která spojuje špičková světová televizní díla s českou špičko­vou kulturou,“ přeje si Petr Dvořák, generální ředitel České televize, která je pořadatelem festivalu.