Ondřej Havelka slaví šedesátku a dělá si legraci z elektroswingu

Praha - Herec, zpěvák a operní režisér Ondřej Havelka, známý hlavně jako milovník swingu, vydal ke svým nedávným šedesátinám netradiční album. Na nahrávce s názvem Kríze sem, kríze tam jsou i čtyři elektroswingové předělávky.

Ondřej Havelka zkouší elektroswing (zdroj: ČT24)

„Předpokládám, že někteří starší fanoušci a puristé budou trochu v šoku, když uslyší elektroswingové remaky, ale zároveň jsem dal desce podtitul Stručný úlet od swingu k elektroswingu a zpět. A to zpět je důležité, protože tím dávám najevo, že klasický swing neopouštím a že je to pořád moje srdeční záležitost,“ říká Havelka.

Mladá auta a rychlé milenky

„Snažil jsem se, aby moje pojetí elektroswingu mělo humor. A hlavně aby byl jasný ten nadhled, protože, upřímně řečeno, já ten elektroswing nemůžu brát úplně vážně,“ usmívá se Havelka, který neopouští styl prvorepublikového šviháka. Vedle jeho Melody Makers se na albu podíleli Miroslav Lacek nebo Jan Čechtický ze skupiny Ohm Square.

Havelka připouští, že album může být chápáno jako projev krize středně vyššího věku. „Někteří by si to mohli pomyslet. To by od nich nebylo hezké, dokonce bych řekl, že by to od nich bylo dosti podlé, avšak nejhorší na tom je, že by měli pravdu. Ale co, pořád je lepší hýčkat si lehce vykolejenou psychickou stabilitu takto, než jak to řešívají jiní, podobně neodvolatelně stárnoucí šviháci: mladými auty a rychlými milenkami.“

Ondřej Havelka se narodil 10. října 1954 v Praze. Pochází z umělecké rodiny, jeho matka je herečka Libuše Havelková, otec hudební skladatel Svatopluk Havelka. Jako chlapec se objevil v několika dětských filmech a později díky Ypsilonce zamířil studovat herectví na DAMU. Později se věnoval operní režii na Janáčkově akademii múzických umění a zpěvohrám se v posledních letech stále častěji věnuje. Po režii hokejového Nagana (2004) to byl například Netopýr (2010) nebo Příhody lišky Bystroušky (2014).

Ondřej Havelka
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Dvě dekády působil v Originálním pražském synkopickém orchestru, než roku 1995 založil vlastní kapelu Melody Makers. Její repertoár sahá od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových bigbandů. Nabízí také dokonalou stylizaci: od kostýmů a účesů až po dobové způsoby. To však nebrání, aby Melody Makers někdy vystupovali na rockových festivalech. „Je strašně radostné, jak na nás mladí lidé reagují. Je to zvláštní pocit, když za námi přicházejí a ptají se, co je to za styl. V tu chvíli jsme jako věrozvěsti tradičního jazzového stylu zvaného swing hrdí,“ podotkl Havelka, který na podzim s Melody Makers vyjede s novým programem Když zaválí hot jazz nebo swing.

Kulaté jubileum oslavil Havelka bez velkých okázalostí s rodinou a přáteli. „Jsem strašně rád, že se rozšířila fáma, že je mi šedesát. Protože mně je samozřejmě míň, ale já jsem potřeboval, aby mě konečně lidi začali brát vážně,“ uzavírá Havelka.