Das Filmfest odhalí vlhká místa, kanibaly v límečcích i Kafku

Praha/Brno - Zajímavé snímky z aktuální hrané i dokumentární kinematografie Německa, Rakouska a Švýcarska představuje už několik let Das Filmfest. Letos svým tématem slibuje odhalení - například praktik světa vysoké ekonomiky, pozadí moskevských procesů s Pussy Riot či německojazyčných oscarových kandidátů. Devátý ročník začíná 15. října v Praze, 20. října se přesune do Brna.

Nejen germanofilům je pravděpodobně známé jméno rakouského filmaře Michaela Hanekeho, majitele Oscara za nejlepší cizojazyčný film, jímž v roce 2012 byla jeho Láska. Das Filmfest připravil retrospektivu tohoto mistrného kritika moderní společnosti: od filmového debutu Sedmý kontinent přes šokující Funny Games a sebezničující Pianistku až po dusnou Bílou stuhu z předvečera první světové války. Do výběru dramaturgie zařadila také filmovou adaptaci Kafkova Zámku.

Blízké by českým divákům z nabídky Das Filmfestu mohly být i další dva snímky, které se dotýkají české historie: dokument o brněnské vile Tugendhat a film Brundibár, jenž připomene legendární dětskou operu, uváděnou za druhé světové války v koncentračním táboře Terezín.

Odhalovat, v souladu s hlavním tématem, začne letošní ročník už při úvodní projekci. Čas kanibalů poodkryje často bezskrupulózní prostředí tzv. límečkové elity orientované výhradně na profit. "Rád bych upozornil i na sekci Das Filmfest Spezial, například na filmy Dessau Dancers o tom, jak se v bývalém východním Německu začala rodit breakdancová scéna a jak se režim snažil tuto subkulturu zneužít ke své propagaci, nebo cenami ověnčený snímek Trhliny v betonu, citlivý příběh hledání otce z vyloučené lokality ve Vídni, plné násilí a problémů," doplnil dramaturg festivalu Tomáš Fridrich.

Odhadnout šance českého kandidáta - dopingového dramatu Andrey Sedláčkové Fair Play - na cizojazyčného Oscara mohou návštěvníci po zhlédnutí jeho konkurentů. Rakousko do boje o zlatou sošku vyslalo alpský western, adaptaci románu Temné údolí; Německo vsází na Milované sestry, vyprávění o mileneckém trojúhleníku, v jehož středu stojí spisovatel Friedrich Schiller.

Některé festivalové snímky mohou být divákům povědomé z české distribuce. Třeba německá Vlhká místa, odhalující intimní ženský svět se všemi bizarnostmi a skrývanými touhami, nebo dramatický snímek Běž, chlapče, běž o osmiletém hrdinovi, který unikl z varšavského ghetta.

Celkem zahrnuje program devátého Das Filmfestu čtyři desítky snímků a také blok krátkometrážní tvorby. Promítat je budou od 15. do 19. října pražská kina Lucerna a Atlas, od 20. do 23. října pak brněnská bia Art a Scala. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina je opatřena i anglickým překladem.

Pozvánka dramaturga Tomáše Fridricha na Das Filmfest (zdroj: ČT24)