Rudolf Hrušínský je komisař Maigret

Praha – Český rozhlas vydal závěrečnou sérii případů komisaře Maigreta s Rudolfem Hrušínským v titulní roli. Příběhy režíroval Jiří Horčička, spolu s Hrušínským stáli za mikrofonem třeba Vladimír Brabec, Josef Abrhám nebo Eduard Cupák.

Rudolf Hrušínský jako komisař Maigret (zdroj: ČT24)

Třetí komplet obsahuje čtyři CD s příběhy Maigret a mrtvá dívka, Maigret a případ Nahour, Maigret chystá léčku a Přístav v mlze. Kompletní sérii rozhlasových maigretovek s Rudolfem Hrušínským starším v titulní roli tvoří dohromady 14 CD (více zde).

Rozhlasové nahrávky podle detektivek Georgese Simenona vznikaly pod režijním dohledem Jiřího Horčičky v letech 1970 až 1991. „Jiří Horčička přicházel na plac, párkrát jsem mu asistovala, a měl v hlavě dokonalý plán inscenace do všech podrobností. Bylo to podivuhodné,“ vzpomíná rozhlasová režisérka Hana Kofránová.

Kromě Hrušínského případy slavného detektiva namluvili Vladimír Brabec, Jiří Adamíra, Ilja Racek, Jaroslava Adamová, Blanka Bohdanová, Jorga Kotrbová, Jiří Vala, Vlastimil Hašek, Věra Kubánková, Miluše Šplechtová, Karolína Slunéčková a další.

Georges Simenon, autor komisaře Julesa Maigreta, bývá označován jako nejproduktivnější spisovatel od dob Honoré de Balzaka. Napsal na 200 románů, většinou detektivních a psychologických, které byly přeloženy do více než 50 jazyků. Řada jeho detektivek, zejména s komisařem, se dočkala také filmových zpracování.

Georges Simenon, 1978
Zdroj: ČT24/ČTK

Simenon se narodil v belgickém Lutychu 13. února 1903. Od 16 let si vydělával jako novinář, o dva roky později publikoval první román. Komisař Maigret se zrodil v roce 1931 a celkem s touto postavou napsal Simenon 75 románů a 28 krátkých příběhů. Bylo o něm známo, že na román mu stačily dva týdny. A zatímco Maigret je klidný Pařížan s pevným rodinným zázemím, Simenon byl pravý protiklad: vášnivý milovník žen a kočovník, který s blokem, tužkou a fotoaparátem procestoval půlku světa. Zemřel roku 1989.