Reportér David Macháček fotí Domy s rýmy

Pardubice – Začal u soukromého fotodeníku, pak otevřel galerii na sociálních sítích, nyní zahájil vlastní výstavu. Reportér České televize David Macháček v pardubickém divadle Exil vystavil své snímky architektury neboli Domy s rýmy.

Domy s rýmy Davida Macháčka (zdroj: ČT24)

Žádné aranžmá ani čekání na světlo. Macháček fotí to, co mu okolí zrovna nabízí, a coby fotoaparát mu slouží telefon. „Pro mne to na začátku byla taková hříčka, pokus, co dneska dokáže mobilní telefon,“ říká. Své fotky nejprve vystavil na Facebooku.

Svým minimalistickým přístupem mění pohled na architekturu. „Davidovy fotky inspirují k tomu, aby se lidé na architekturu podívali trochu jinak,“ doufá kurátorka Naďa Kubínková. Macháček vytváří svérázný fotodeník, přičemž každou fotografii doplňuje veršem, který ho většinou při fotografování napadne (více na stránkách divadla Exil).

O výstavu sám fotograf prý nestál, uspořádali ji jeho přátelé, aby si fotodeník mohli prohlédnout také lidé, kteří na sociálních sítích nejsou. Navíc výstava je prodejní a výtěžek půjde na dobré účely. Za peníze z prodeje fotek koupí David Macháček několik fotoaparátů, vybere si dětský domov a místní děti bude učit, jak fotografovat.