V Budapešti se našel Mozartův rukopis. Skladatel tam ale nikdy nebyl

Budapešť - Maďarští muzikologové řeší záhadu. V Národní knihovně v Budapešti objevili po více než 200 letech od sepsání originální rukopis části Mozartovy Sonáty jedenáct. Slavný skladatel přitom maďarské hlavní město nikdy nenavštívil. Podle odborníků jde o historický unikát v hodnotě asi čtvrt milionu eur.

Záhadný objev Mozartova rukopisu (zdroj: ČT24)

Objevu, na který někteří marně čekají celý život, se Balázs Mikúsi dočkal po pěti letech práce v hudebním oddělení Národní Szechényiho knihovny v Budapešti. V neroztříděných a zaprášených složkách objevil notový zápis napsaný samotným Mozartem. „Když jsem viděl to písmo, hned jsem měl podezření - není to Mozartova ruka? A když jsem začal noty číst, zjistil jsem, že je to skutečně Mozartova hudba,“ upřesňuje nezapomenutelný okamžik.

Na čtyřech listech je část slavné Sonáty jedenáct. Od staletí hrané tištěné verze se ale rukopis v několika drobnostech liší a hudebníci proto musí řešit, která verze je vlastně ta správná. „Jedni můžou říct, že poslední zápis vytištěný za hudebníkova života je ten definitivní, ale je velmi zajímavé i to, co vlastně Mozart napsal původně,“ říká Deborah Kiszely Papp, pianistka Hudební školy Szabolcsi Bence.

Záhadou ale je, jak se rukopis objevil ve městě, které skladatel nikdy nenavštívil. Přivézt jej mohl spřízněný šlechtic nebo přítel Mozartovy rodiny. Hudební historik a antikvarista Adam Bösze cenu objevu odhaduje na čtvrt milionu eur. „Najít rukopis Mozartova díla, které je jedním z jeho nejslavnějších, to je absolutní unikát,“ dodává.

Rakouský klasicistní skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) je dodnes považován za jednoho z nejgeniálnějších hudebníků, kterého kdy svět měl. Již během svého dětství koncertoval po celé Evropě, v průběhu života pak vytvořil 626 děl světského i duchovního charakteru – opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše a chorály.