Gottwald a Candide mají nároky na čtenáře i nárok na komiksové ceny

Praha - Devátý KomiksFEST! o víkendu oceňoval nejlepší komiksy loňského roku. Ceny Muriel nejvíce zaujala komiksová adaptace jednoho z dílů televizního Českého století. Za příběh Češi 1952 - Jak Gottwald zavraždil Slánského si Pavel Kosatík odnesl ocenění pro nejlepší původní knihu i scénář. Dvakrát se podařilo zabodovat také komiksu Candide Karla Jerieho.

Kosatík spolu s kreslířem Vojtěchem Maškem vytvořili komiks z temných padesátých let pro náročené čtenáře. Takových v Česku přibývá. „Kdo se zajímá o komiksy, musí ještě vyvinout nějaké úsilí navíc, trochu se v nich orientovat, vědět, kteří kreslíři jsou dobří,“ domnívá se Kosatík.

Nároky na čtenáře má i titul Candide - Král Bulharů, pro něhož se Karel Jerie inspiroval ve spisu osvíceneckého filozofa Voltaira. Oceněn byl v kategoriích „nejlepší původní kresba“ a „nejlepší lettering“. "Candide je napsaný ve svěžím stylu, děj běží rychle, pro komiksové médium je úplně ideální,„ nemyslí si autor komiksu Karel Jerie, že více než dvě stě let starý text by nebyl pro současnou formu zpracování vhodný. “Vyžaduje určitou sečtělost," dodává ale. 

Jerie chystá další dvě pokračování s podtituly Velký inkvizitor a Eldorado. Do prvního z nich mohou zájemci nahlédnout do poloviny listopadu v pražské Galerii Michal's Collection.

Ceny Muriel ukazují na to nejlepší z českého komiksu (zdroj: ČT24)

Nejlepším krátkým příběhem byl vyhlášen Bruselský nepříběh. „Vznikl v průběhu mého rezidenčního pobytu v Bruselu, v zásadě je o tom, jak se snažím já, autor, najít v tomto městě nějaký příběh, z něhož bych udělal komiks,“ přiblížil vítěznou knihu její tvůrce Tomáš Kučerovský.

Uděleny byly mimo jiné také ceny za zahraniční knihu a překlad, tuto kategorii ovládlo nakladatelství Crew. Zaujalo fantasy Sandman: Věčné noci od Neila Gaimana a příběhy Calvina a Hobbese v překladu Richarda Podaného.